Експерти критикують рішення Кабміну щодо передачі держпакетів акцій "Укртатнафти" в управління ФДМ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти критикують рішення Кабміну щодо передачі держпакетів акцій "Укртатнафти" в управління ФДМ

Енергетика
205
Експерти критикують рішення Кабінету Міністрів про передачу державного пакета акцій компанії "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область) з управління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" в управління Фонду державного майна.
"Рішення дивне. Держпакет відбирають у "Нафтогазу України", що в останні місяці приклав масу зусиль для того, щоб повернути державі незаконно виведені з-під його контролю 18% акцій", - повідомив віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин Ростислав Іщенко.
Він вважає, що в рішення Кабміну має більше негативних сторін, ніж позитивних.
Єдиним плюсом цього рішення є неможливість татарстанської сторони після передачі держпакета в управління ФДМ в судовому порядку заперечити законність повернення 18%-го пакета українській державі.
"Однак, з огляду на, що шанси татарської сторони зберегти контроль над спірними 18%-тами були і так примарні, даний позитив представляється сумнівним досягненням, особливо на тлі негативних сторін даного урядового рішення", - сказав він.
По-перше, на думку експерта, повністю дезавуюється ідея створення вертикально інтегрованої державної нафтової компанії (ВІНК); по-друге, практично не викликає сумнівів зниження якості управління НПЗ, у результаті переходу контролю над ним до ФДМ.
Він також не виключив, що з поверненням під контроль ФДМ ситуація з розмиванням пакета НПЗ може повториться, і всі зусилля "Нафтогаз3 України" залишаться безрезультатними.
"Всі ці міркування не дозволяють назвати дії уряду з передачі держпакета акцій "Укрататнафти" від "Нафтогазу України" Фонду осмисленими та економічно мотивованими", - підсумував Іщенко.
На думку експерта Центру енергетичних досліджень В'ячеслава Бутко, рішення Кабміну про передачу держпакета акцій віднімає в уряду останній ринковий важіль регулювання ринку нафтопродуктів і послабляє вплив держави на ціноутворення в галузі.
На думку експерта, поки зберігався реальний шанс переходу Кременчуцького НПЗ під повний контроль "Нофтогазу України", інші нафтотрейдери більш охоче йшли на діалог з урядом, бачачи в ньому потенційно великого гравця ринку нафтопродуктів.
"Тепер же в держави не залишилося жодного комерційного важеля впливу на ринок, оскільки у ФДМ немає жодного галузевого фахівця і немає досвіду в ефективному управління держвласністю", - вважає Бутко.
Він додав, що фонду властиві тільки функції з відчуження власності, і не завжди на користь держави.
Як приклад експерт привів приклад виведення спірних 18% акцій "Укртатнафти", які були вимиті з держвласності при участі нинішнього керівника Кременчуцького НПЗ, а тоді - заступника голови правління ФДМ Сергія Глушко.
Як повідомляло агентство, за словами голови ФДМ Валентини Семенюк Кабмін вирішив передати держпакет акцій "Укртатнафти" в управління Фонду.
Міністр економіки Анатолій Кінах рішення про розмір переданого пакета відкладено до закінчення роботи україно-татарської робочої групи.
Наприкінці травня "Нафтогаз України" сконцентрував у своєму балансі 61,354% "Укртатнафти".
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас