Азербайджан, Греція, Туреччина та Італія підпишуть меморандум про поставки азербайджанського газу в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан, Греція, Туреччина та Італія підпишуть меморандум про поставки азербайджанського газу в Європу

Енергетика
125
Азербайджан, Греція, Туреччина та Італія до 2008 року можуть підписати чотирибічний меморандум про поставки азербайджанського газу, повідомив міністр економічного розвитку Гейдар Бабаєв на прес-конференції в четвер.
У четвер у Баку Бабаєв і міністр розвитку Греції Дімітріс Сіуфас підписали двосторонній меморандум про співробітництво в нафтогазовій сфері.
"26 липня в Римі Туреччина, Греція та Італія підписали угоду про будівництво газопровідної системи, через яку природний газ буде надходити на італійський ринок з Каспійське басейну, в основному, з Азербайджану. Греція виступила з ініціативою про підписання чотирибічного документа, що регулює поставки азербайджанського газу в європейські країни, зокрема, в Італію", - сказав Бабаєв.
За його словами, найближчим часом грецька сторона представить Азербайджану проект цього чотирибічного меморнадуму. "Ми мають намір оперативно розглянути цей документ. Якщо буде згода всіх сторін, то до кінця року меморандум може бути підписаний", - відзначив Бабаєв.
Він підкреслив, що Греція є першою країною, з якої Азербайджан підписав меморандум про співробітництво в нафтогазовій сфері. "Греція найпершої із країн Євросоюзу виразила зацікавленість у покупці азербайджанського газу. Цей меморандум є основою нашого подальшого співробітництва. Меморандум передбачає участь грецьких компаній у розробці нафтогазових родовищ Азербайджану. Підписання цього меморандуму підкріплює заяви президента Азербайджану Ільхама Алієва, що до кінця 2007 року азербайджанський газ повинен надійти на європейські ринки", - сказав він.
"Азербайджан має багаті запаси вуглеводнів і здатний забезпечити своїм газом європейські ринки. Греція може виступати як транзитна країна при поставках нафти та газу, наприклад, в Італію", - вважає Сіуфас. За його словами, на першому етапі Азербайджан буде поставляти газ у Грецію, на другому етапі - через Туреччину та Грецію в європейські країни. Міністр відзначив, що "підписання меморандуму перетворює Грецію на міст для транзитних поставок газу із країн Азії в Європу".
Як повідомлялося раніше, Туреччина, Греція та Італія планують будівництво ділянки газопроводу чеоез дно Адріатичного моря, що з'єднає Грецію та Італію. Газопровід планується ввести в дію в 2012 році. Ним буде транспортуватися 8 млрд кубометрів газу в Італію.
Ця угода є спробою "допомогти Європі в диверсифікованості джерел поставок природного газу з Каспійського моря, і буде сприяти економічному розвитку каспійського регіону".
Edison Sp буде одержувати 80% газу із трубопроводу, інша частина піде грецькій Depa SA. Вартість трубопроводу, яким газ буде надходити в Європейський союз через Туреччину та Грецію з Каспійське басейну, складе 400 млн євро проти очікуваних в грудні 350 млн євро. Ці витрати будуть розділені між італійською компанією та Depa.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас