РНБО: Кабмін порушує основи енергобезпеки України — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РНБО: Кабмін порушує основи енергобезпеки України

Енергетика
131
Кабінет міністрів України та Фонд держмайна (ФДМ) низкою останніх рішень щодо розпорядження державним майном стратегічного значення фактично порушили основи державної політики в сфері енергетичної безпеки, визначені на засіданні Ради національної безпеки та оборони (РНБО) 9 грудня 2005 року.
Про це повідомила прес-служба Президента України з посиланням на заступника секретаря РНБО Юрія Продана.
Продан відзначив що, уряд постановою 824 від 13 червня 2007 року вніс зміни до статуту НАК Енергетична компанія України, які уможливлюють розмивання державних часток у статутних фондах енергогенерующих та енергопостачальних компаній шляхом додаткової емісії акцій цих АТ.
Також заступник секретаря РНБО звернув увагу на розпорядження уряду 410-р від 13 червня 2007 року, відповідно до якого будівництво стратегічно важливого об'єкта - Дністровської електростанції, що гідроакумулює, у яку вже вкладене 1,5 мільярда гривень - передане від ВАТ Укргідроенерго до ВАТ Дністровського ГАЕС. Юрій Продан стверджує, що надбавка до тарифу Дністровської ГАЕС на відпустку електроенергії встановлена безпідставно.
За його інформацією, ФДМ вирішив продати 25%-й пакет акцій Черкассиобленерго, раніше переданий у статутний фонд ЗАТ "Українська енергозберігаюча сервісна компанія" (Київ).
"У випадку продажу цього пакета частка держави в статутному фонді Черкассиобленерго скоротиться до 46%, що буде означати втрату державного контролю за діяльністю енергопостачальної компанії. Крім того, знеціниться пакет акцій, що залишиться у власності держави, потенційно будуть недоотримані значні суми в бюджет", - вважає заступник секретаря РНБО.
Продан також заявив, що постанова Кабінету міністрів N677 від 27 квітня 2007 року дала старт активному розпродажу Державним комітетом з матеріальним резервом боргів енергокомпаній, серед яких опинилися ВАТ Центренерго, ВАТ Западенерго та ВАТ Харківська ТЕЦ-5.
"Замість цивілізованого врегулювання проблем з боргами підприємств ПЕК, як це передбачено законодавством, створений додатковий механізм впозаприватизаційного відчуження держмайна", - відзначив чиновник.
"Наведені факти дають підстави стверджувати, що виконавча влада ігнорує певні на вищому керівному рівні основні напрямки державної політики в сфері енергетичної безпеки України", - підсумував заступник секретаря РНБО.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас