Білорусія міняє українську електроенергію на російську — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія міняє українську електроенергію на російську

Енергетика
205
Бєларусь переорієнтувалася на імпорт електроенергії з Росії через небажання купувати українську електроенергію за цінами, які склалися на оптовому ринку електроенергії, повідомив заступник міністра палива та енергетики Олексій Шеберстов.
"Купувати на енергоринку білоруси не хочуть, вони воліють купувати в Росії, тому що там дешевше", сказав заступник міністра.
У той же час він повідомив, що Україна продовжує переговори з Білорусією за контрактом на друге півріччя, наполягаючи на експортній ціні, які дорівнюють ціні ОРЕ.
Шеберстов повідомив, що в цей час поставки української електроенергії в Бєларусь здійснюються нерегулярно.
"Мова йде про надлишки електроенергії, які в нас з'являються, і в цих надлишків інша ціна. Це ціна Енергоатома плюс накладні витрати (2:8-2,85 центи за кіловат-годину)", - сказав заступник міністра, відзначивши при цьому, що сьогодні на тлі росту енергоспоживання у зв'язку із кліматичними умовами, Україна не має у своєму розпорядженні надлишки дешевої атомної енергетики.
Як повідомлялося, Україна в червні 2007 року призупинила експорт електроенергії в Бєларусь через дефіцит атомної електроенергії на внутрішньому ринку. Зокрема, у червні, відповідно до погодженого в контракті ГПВД Укрінтеренерго та ГПО Бєленерго графіками, Україна зобов'язувалася поставити Бєларусі 62 мільйона кіловат-година електроенергії, однак фактично не здійснювала експорт, оскільки на внутрішньому ринку виник дефіцит дешевої атомної електроенергії, обумовлений літньою кампанією планово-попереджувальних ремонтів (ППР) на енергоблоках АЕС.
Починаючи із квітня цього року, Україна скоротила обсяг експорту електроенергії в Бєларусь. Зокрема, у квітні через термінове виведення у ремонт 3-го енергоблоку Південно-Української АЕС (7 квітня), а також низького паводка Україна недопоставила Бєларусі 227 млн квт/ч при 498 млн квт/ч запланованих. При цьому зниження обсягів поставки у зв'язку з виведенням енергоблоку в ремонт був оформлено документально і кваліфіковано як форс-мажор, що відповідало умовам договору. У зв'язку c цим сторони відкоригували графік поставок на травень, знизивши прогнозні обсяги з 520 млн квт/ч до 225 квт/ч. У травні Бєларусі фактично було поставлено 189,6 млн Квт/ч.
У грудні 2006 року державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності Укрінтеренерго та концерн Бєленерго підписали договір про поставку в першому півріччі 2007 року української електроенергії в Бєларусь в обсязі 1,5 млрд квт/ч. У січні-травні п.р. Україна скоротила експорт електроенергії в Бєларусь - на 23,9% - до 678,3 млн квт/ч, у порівнянні з 2006 роком. В 2006 році Україна поставила в Бєларусь 2,5 млрд квт/ч, або 24% загального обсягу експорту електроенергії з України.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас