Бойко промоніторить ціни на електроенергію в Східній Європі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко промоніторить ціни на електроенергію в Східній Європі

Енергетика
215
Міністерство палива та енергетики ініціює проведення моніторингу роздрібних цін на електроенергію в країнах Східної Європи. Про це «proUA» повідомила з посиланням на Міністра палива й енергетики Юрія Бойка прес-служба Мінпаливенерго.
Отримані дані, за словами Бойка, будуть використані для оптимізації тарифної політики по довгострокових контрактах, по яких Україна експортує електроенергію в Польщу, Угорщину, Словаччину, Румунію та Молдову.
"В умовах росту цін на енергоносії й усередині країни, і у світі Україна зобов'язана переглядати умови довгострокових контрактів. Важко назвати нормальної практику, коли наші контрагенти сплачують за кіловат 5 центів, а перепродують у країнах-споживачах по 10-15
, - заявив міністр.
"Україна дуже цінує високий рівень співробітництва зі східноєвропейськими контрагентами. Однак таке співробітництво ні в якій мері не повинне відбуватися за рахунок українських споживачів і енергетиків", - підкреслив Бойко.
Міністр також відзначив ефективність аукціонної системи продажу електроенергії, що була введена Мінпаливенерго навесні цього року. Так, за його словами, у ході останнього аукціону по експорті електроенергії ціна кіловата досягла 9,0-9,6 центів, тоді як по довгострокових контрактах у деякі країни Східної Європи струм продається на 50% дешевше.
Бойко пояснив, що перехід на ринкові принципи ціноутворення з урахуванням європейських тенденцій буде сприяти залученню додаткових капіталовкладень в українську електроенергетику, у т.ч. і для розширення експортних потужностей.
Україна в 2007 році планує збільшити експорт електроенергії на 19%, у порівнянні з 2006 роком (10,5 млрд. квт/ч), - до 12,5 млрд. квт/ч. Загальна вартість реалізованої на експорт електроенергії складе $424 млн.
Оператором експорту української електроенергії в Польщу, Угорщину, Словаччину, Румунію, Молдову й Білорусь є держпідприємство «Укрінтеренерго», що входить у Національну акціонерну компанію «Енергетична компанія України».
В 2007 році компанія планує поставити в Угорщину 455 Мвт/ч електроенергії (з них 350 Мвт/ч - угорської компанії System Consulting, 100 Мвт/ч - по аукціонній системі, 5 Мвт/ч - компанії Energy Capital), у Словаччину - 25 Мвт/ч (компанія Korlea Invest), у Румунію - 20 Мвт/ч (компанія Korlea Invest).
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас