Україна побудує нову ЛЕП в обхід Молдови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна побудує нову ЛЕП в обхід Молдови

Енергетика
198
Українська сторона ініціює будівництво нової лінії електропередач в обхід Молдови для забезпечення електроенергією південних районів Одеської області. Про це в ході візиту на Дністровську ГАНС (Новодністровськ, Чернівецька обл.) заявив міністр палива та енергетики Юрій Бойко, повідомили «proUA» у прес-службі Мінпаливенерго.
"До 1 січня 2008 року "Одесаобленерго" з випередженням графіка закінчить будівництво високовольтних ліній "Арціз-Болград" та "Болград-Буджак-Рені", які дозволять повністю відмовитися від постачання струмом через молдовську територію", - повідомив Бойко.
За його словами, інвестиції в проект складуть близько 130 млн. гривень. Фінансування здійснюється за рахунок кредитних коштів. "Економічний ефект від будівництва нових ліній перевищить 50 мільйонів доларів щорічно. Крім того, у такий спосіб ми значно підвищимо надійність постачання півдня Одеської області", - відзначив Бойко.
Молдова купує українську електроенергію за ціною 2,76 -2,8 центи за 1 кВт год., при оптовій ціні на українському оптовому ринку електроенергії 4,7 центів за кВт год.
Раніше Міністерство палива та енергетики повідомило, що збитки української сторони від експорту в Молдову за заниженими цінами за півтора року склали понад 70 млн. доларів.
Як повідомлялося раніше, Україна та Молдова не змогли погодити цінові умови постачання електроенергії, а також технічні параметри паралельної роботи енергосистем двох країн.
Міністерство палива та енергетики під час зустрічі з міністром промисловості та інфраструктури Молдови Володимиром Антосієм офіційно направило пропозиції щодо врегулювання взаємин в енергетичній сфері. Зокрема, ішла мова про те, що Молдова зобов'язується виконувати умови діючої договірної бази з метою надійної паралельної роботи енергосистем України та Республіки Молдова і з 1 серпня 2007 року забезпечить облік поставок за тимчасовими зонами, установленим договірною базою.
Крім того, за пропозицією української сторони з липня 2007 року ціна за контрактом від 20 травня 2006 року повинен бути на не нижче, ніж 0,031 діл. США за 1 кВт год. із використанням до кінця року щомісячного збільшення ціни на 0,002 діл. США за 1 квт/годину.
Молдовська сторона прийняла пропозиції до відома, однак протокол із пропозиціями не підписала.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас