Долар "топить" гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Долар "топить" гривню

Валюта
10333
Американська валюта продовжує падати. На тлі долара, що здає позиції, зростають валюти наших сусідів, зокрема російський рубль і польський злотий. Однак українська гривня – виключення. Національний банк ніяк не зважиться відійти від "мертвого" курсу 5,05 для того, щоб зміцнити гривню, як це було у квітні 2005-го.
Тим часом багато підприємців в один голос заявляють: будь-яке штучне втримання національної валюти завдає шкоди бізнесу.
Зміцнення гривні вигідно й пересічним українцям, що взяли доларові кредити, - ніж "сильніше" гривня, тим менше доведеться сплачувати позики в американській валюті.
Втім, заощадити на ревальвації гривні позичальникам навряд чи вдасться. Адже найчастіше банки прописують у кредитних договорах умова "плаваючої процентної ставки", що коректується як залежно від зміни рівня інфляції, так і курсів валют.
Незважаючи на ослаблення американської валюти, українці не поспішають класти на депозити євро або гривні, а також "не форсують" узяття кредитів у доларах.
Американський долар знову програє іншим резервним валютам. Якщо під час учорашніх торгів він зміг відвоювати хоч якісь позиції в євро (наприклад, був зафіксований стрибок курсу на 0,6% - уперше з 5 березня), то "у боротьбі" з ієною грошова одиниця США виглядала вкрай слабко. Вартість долара опускалася нижче 120 ієн за долар, чого не спостерігалося з 11 травня. Для Японії 120 ієн за долар - це своєрідна психологічна оцінка, як для англійців - 2 долари за фунт стерлінгів.
Українці не відмовляються від долара...
Незважаючи на те, що українцям постійно нагадують про ослаблення долара, вони не квапляться відмовлятися від заощаджень в американській валюті. Про це говорять опитані "Делом" банкіри.
"У нас співвідношення обсягу гривневих і доларових депозитів не змінилося. Частина внесків у національній валюті незначно більше", - відзначає директор департаменту роздрібного бізнесу Райффайзен Банку Аваль Антон Романчук.
"Спостерігається тільки незначне зниження темпу приросту доларових депозитів, але це, скоріше, викликано сезонним фактором", - пояснює начальник керування споживчого кредитування Приватбанку Роман Негінський.
Причин такої інертності українців трохи. По-перше, Нацбанк уже більше двох років "тримає" курс гривни до долара на оцінці 5,05, чим створює ілюзію стабільності американської валюти. Українці можуть оцінити "силу" гривні хіба що по так званому "індексі бигмаку", що показує, що реальна вартість долара складає 2,7 гривні.
По-друге, з технічних причин вкладникам невигідно переводити заощадження з однієї валюти в іншу. Адже по депозитах у євро відсотки не такі великі, як по доларовим, та й на курсовій різниці доведеться втрачати чималі гроші.
...і не хочуть здешевлювати кредити
Ослаблення долара дає українцям ще одну можливість "заробити" - якщо Національний банк вирішить ревальвувати гривню (як у квітні 2005-го), те по позичках в американській валюті треба буде платити менше. Тому багато українців могли б піддатися спокусі й "налягти" на кредити в доларах - з надією на патріотичний крок Нацбанку. Однак, за словами банкірів, вони не роблять і цього.
"Останнім часом істотного збільшення доларових позичок не було", - відзначає Негінський.
Ревальвація гривні, звичайно, на руку позичальникам, що взяли позичку в доларах, але особливо зваблюватися їм все-таки не коштує. Адже багато банків часто прописують у кредитних договорах умова "плаваючої процентної ставки", що коректується як залежно від зміни рівня інфляції, так і курсів валют. Правда, поки банкіри запевняють: незважаючи на певний ризик ревальвації гривні, вони не збираються масово пропонувати клієнтам кредити із плаваючою процентною ставкою.
"Адже це досить складний продукт для клієнтів, і його важко продати", - пояснює Негінський. Інші банкіри більш відверті. "Якщо чесно, усі банки збираються вводити плаваючі ставки - це нормальна практика для країн Східної та Центральної Європи", - говорить Романчук.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас