Лукашенко наполягає на рівних цінах на газ із РФ і критикує проект Nord Stream — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко наполягає на рівних цінах на газ із РФ і критикує проект Nord Stream

Енергетика
162
Президент Олександр Лукашенко вважає, що збільшити ціни на енергоресурси для Білорусії Росію змусили не тільки економічні інтереси.
"Це збільшення цін - безпрецедентний крок у відносинах між двома країнами-союзниками, що продиктований не тільки економічними інтересами", - заявив Лукашенко в інтерв'ю французькій газеті Le Monde.
"Росіяни пояснюють, що керуються законами ринку. Але ринок припускає вільну конкуренцію. Проте, ми виявляємося віч-на-віч із російською монополією, а саме з "Газпромом", - сказав білоруський лідер.
"Неможливо, таким чином, говорити ні про ринок, ні про конкуренцію, а про постачальника, що захотів заробити на нас 1,5 мільярда на постачаннях, а, можливо, і 2 мільярди доларів у майбутньому", - наголосив він.
"Це стосується не тільки Білорусії, але також і Казахстану, Грузії, Вірменії, України. Разом з тим саме ми, білоруси або українці, ще в СРСР теж брали участь у створенні "Газпрому" (РТС: GAZP). Ми теж брали участь у будівництві їхніх газопроводів у Сибіру. От чому ми маємо право одержувати енергію по тимі ж цінам, що й росіяни", - додав Лукашенко.
"Якщо говорити про Союз Білорусії та Росії, підприємства також як і населення повинні користуватися однаковими цінами на енергоресурси. До речі, все це є частиною договору союзного проекту, що Росія ж і зруйнувала", - продовжив він.
"Але наша економіка й наша держава достатня сильні, щоб вистояти, що підтверджує ситуація за останнє півріччя", - відзначив білоруський президент.
Він також заявив, що вважає "дурним проектом" плани Росії провести газопровід по дні Балтійського моря (проект Nord Stream - ІФ). "Це як вибрати йти на колінах по бруду замість того, щоб у туфлях по килиму. Ті, хто придумали цей проект, без сумніву, мають у своєму розпорядженні гроші, щоб їх витрачати", - сказав Лукашенко.
При цьому він стверджує, що в Росії "немає проблем із транзитом вуглеводнів у Білорусії". "Набагато дешевше транспортувати тут, ніж в інших країнах, особливо по дні Балтійського моря", - вважає білоруський президент.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас