Болгарія скасує зовнішній борг Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Болгарія скасує зовнішній борг Лівії

Казна та Політика
174
Болгарія може списати Лівії зовнішній борг у розмірі 54 мільйонів доларів, заявив прем'єр-міністр Болгарії Cергей Станішев.
Ці заходи не слід розглядати як відповідь уряду Болгарії на звільнення владою Лівії п'яти болгарських медсестер і палестинського лікаря, присуджених у Тріполі до довічного ув”язнення та депортованих напередодні в Софію, заявив прем'єр.
«Не слід вважати це розплатою із владою Лівії за звільнення наших громадян або визнанням у такий спосіб їх провини. Це скоріше акт гуманітарної допомоги», - заявив болгарський прем'єр.
Лівійська «справа лікарів» почалося в 1999 році, коли були арештовані п'ять медсестер з Болгарії: Крістіана Вулчева, Нася Ненова, Валентина Сіропуло, Валячи Червеняшка, Снежана Дімітрова, а також палестинський лікар Ашраф аль-хаджадж. Всі вони працювали в одній з лікарень у Бенгазі, де були виявлені випадки масового зараження дітей Віл-інфекцією. У результаті довгого судового процесу в травні 2004 року суд присудив обвинувачуваних до розстрілу. Але під тиском міжнародної громадськості в грудні 2005 року Верховний суд Лівії визнав наявність грубих помилок у ході розслідування, задовольнив апеляцію, подану адвокатами, і направив справу на перегляд.
Повторний судовий процес почався 11 травня 2006 року, але в грудні завершився таким же результатом: суд знову визнав медиків винними і присудив до страти.
Пізніше родини загиблих дітей погодилися прийняти компенсацію - мільйон доларів за кожну дитину. Замість цього вони перестали наполягати на страті медсестер і лікаря. Представники Лівії стверджують, що за порятунок життя медпрацівників ЄС і Франція внесли поеад 460 мільйонів доларів, після чого смертний вирок медикам спочатку замінили на довічне тюремне ув'язнення, а 24 липня 2007 року при сприянні чоловік і жінка президента Франції їх депортували з Лівії для відбування вироку в Болгарію, де президент негайно помилував їх.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас