Росія має намір відмовитися від транзиту нафти через українські порти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія має намір відмовитися від транзиту нафти через українські порти

Енергетика
250
Росія планує здійснювати транзит всіх нафтопродуктів та інших енергоносіїв тільки через свої порти. Про це напередодні в Ризі заявив міністр транспорту Росії Ігор Левітн, пише «Комерсант-Україна».
«Ми не ставимо завдання перевалювати всі вантажі, які йдуть в Росію та з неї через свої порти. Але стратегічні вантажі, зокрема енергоносії, будемо перекачувати через свої термінали»,- заявив Левітін.
У прес-службі міністерства транспорту РФ пояснили, що, говорячи про «стратегічні вантажі», міністр мав на увазі тільки нафта та нафтопродукти. У відомстві також відзначили, що причина відмови від транзиту стратегічних вантажів через порти України та країн Балтії - «повернення перевалки зовнішньоторговельних вантажів через російські порти, що була втрачена після розпаду Радянського Союзу».
«Уже з початку наступного року ми будемо поступово відмовлятися від перевалки стратегічних вантажів в українських портах»,- повідомили в прес-службі мінтрансу.
В 2006 році Росія експортувала через морські порти 84,044 млн т нафтопродуктів, у тому числі через порти суміжних держав 26,141 млн т (31%). Через порти прибалтійських країн експортується 23,796 млн т (з них 21,233 млн т через Естонію), через Одесу та Теодозію 6,793 млн т.
За даними дослідницького агентства Infranews, на перевалці кожної тонни обробленої нафти та нафтопродуктів український порт одержує близько 2,5 дол. Таким чином, при відмові Росії перевалювати нафтопродукти через українські порти недоотриманий прибуток може скласти близько 16,8 млн. дол. Обсяг втрат «Укрзалізниці» оцінюється в 70,9 млн. дол.
Вартість перевалки нафтопродуктів у прибалтійських портах становить 4 дол. за тонну, і загальний обсяг втрат країн Балтії від припинення поставок з Росії перевищить 95,2 млн. дол. Стільки ж втратять балтійські залізничні компанії.
У той же час експерти вважають, що перешкодити цим планам російської сторони може вступ Росії у СОТ, після якого встановлювати пільгові тарифи буде неможливо.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас