Білорусія в змозі повернути борг Газпрому, але не хоче — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія в змозі повернути борг Газпрому, але не хоче

Енергетика
117
Білорусія має кошти для повернення майже 500 мільйонів дол. боргу російському Газпрому, але вичікує, сподіваючись на субсидії з бюджету Росії, прокоментували аналітики прохання Мінська про відстрочення платежу.
Білоруська делегація на переговорах у Москві попросила "про надання відстрочки, умови якої в цей час обговорюються", сказав помічник міністра енергетики Андрій Жуків.
"Природно, ми будемо виплачувати пеню, розмір якої також є предметом переговорів", - сказав він.
Раніше Мінськ казав, що в нього вистачить ресурсів для розрахунків з Газпромом.
Із січня 2007 року Газпром збільшив вартість поставок газу в Білорусію з 46,6 до 100 дол. за 1.000 кубометрів, але одночасно надав Мінську адаптаційний період на шість місяців, протягом яких Білорусія оплачувала лише 55 відсотків вартості газу.
На початку року Білорусія попросила в РФ пільговий урядовий кредит в 1,5 мільярда дол. Москва відреагувала стримано, але Мінськ сподівається на успіх, вважають білоруські експерти.
"Це поведінка бідного родича, що прикидається ще біднішим, ніж він є насправді, щоб отримати який-небудь подарунок", - сказав Леонід Заїко, голова центру Стратегія.
"Білоруські влади дуже побоюються можливого погіршення економічної ситуації до осені й намагаються зберегти патерналізм, переклавши власні проблеми на чужі плечі. У цьому випадку на плечі Росії, домігшись, щоб російський газ був оплачений російським же кредитом", - вважає він.
Білоруський уряд побічно підтверджує здогадки експертів.
"Катастрофи дійсно ніякої нема, і гроші начебто в країні дійсно є", - сказав представник Кабінету.
"Але проблема в тому, що одноразова виплата такої суми - це досить відчутно для нас", - повідомив він.
На початку червня Білорусія домовилася з Газпромом про продаж за 625 мільйонів дол. 12,5 відсотків свого газотранспортного монополіста Білтрансгазу, однак ці гроші Мінськ відмовився направити на оплату газу, зарахувавши їх у золотовалютні резерви. "Що стосується грошей, які були виплачені за акції, те адже споконвічно не передбачалося, що ці гроші підуть на погашення боргу", - пояснив представник білоруського уряду.
Раніше Білорусія, що збільшила вартість газу для власних споживачів ще з початку року, казала, що розраховує погасити заборгованість до 23 липня, припускаючи використати гроші спеціального стабілізаційного фонду, куди надходить різниця між виплатами Газпрому Білтрансгазом і платою за газ усередині країни.
Голова мінського дослідницького фонду Мізеса Ярослав Романчук вважає, що Газпром "у черговий раз зіткнувся зі способом торгівлі по-білоруському".
"Потрібно прикинути бідним, хвор і знедоленим, і зрештою вторгувати якісь додаткові вигоди", - описав спосіб Романчук.
Білоруський центробанк теж не квапиться залазити в резерви для розрахунків з Газпромом.
"Теоритично можна уявити використання золотовалютних резервів на сплату боргу за газ, але практично це дуже малоймовірно. На сьогодні немає необхідності використовувати резерви Нацбанку", - сказав його представник.
Білорусія, темпи росту економіки якої знизилися до 8,6 відсотків у першому півріччі нинішнього року з більш ніж десяти відсотків торік, раніше неодноразово заявляла, що зуміла перебороти негативні наслідки збільшення вартості енергоресурсів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас