Мінпаливенерго: Конфлікт навколо Укртатнафти не врегульовано — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпаливенерго: Конфлікт навколо Укртатнафти не врегульовано

Енергетика
254
Міністерство палива та енергетики спростовує інформацію деяких засобів масової інформації про врегулювання конфлікту між українськими та татарстанськими акціонерами компанії Укртатнафта (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область) навколо спірних 18,296% акцій підприємства.
Відповідно до повідомлення, інформація про досягнення компромісу навколо НПЗ, розповсюджена в понеділок деякими ЗМІ, є провокацією, що вигідна компанії Татнафта (Росія).
За словами прес-секретаря міністерства Костянтина Бородіна, ні міністр палива та енергетики Юрій Бойко, ні перший заступник голови уряду Татарстану Равіль Муратов не мали повноважень для проведення переговорів з врегулюванню конфлікту, про що писали ЗМІ.
"З боку України це питання перебуває в компетенції керівника міжвідомчої робочої групи з Укртатнафти Миколи Азарова, з татарстанської сторони питання курирує керівник уряду Татарстану Рустам Мінніханов, що спеціально прилітав у Київ з цього питання в минулий вівторок", - сказав Бородін.
Він додав, що зустріч Бойко та Муратова в Криму носила неофіційний характер, і питання подальшого функціонування Укртатнафти на ній не обговорювалися, оскільки Муратов з жовтня минулого року не входить у спостережну раду цієї компанії.
На думку Бородіна, поширення недостовірної інформації про відмову татарстанської сторони від претензій на спірні 18,3% акцій, які недавно були повернуті у власність Національної акціонерної компанії Нафтогаз України, вигідні офшорним компаніям AmRuz Traiding AG (Швейцарія), SeaGroup International PLC (США)., які пов'язані з деякими топ-менеджерами Татнафти.
"Напередодні візиту в Україну Президента Татарстану Мінтіміра Шаймієва ці особи хочуть виставити себе як "жертви" і за рахунок цього одержати співчуття і підтримку керівництва Татарстану. Перший заступник голови уряду Татарстану Равіль Муратов неодноразово і привселюдно виступав проти непрозорих схем у роботі Кременчуцького НПЗ", - сказав Бородін, додавши, що саме із цим пов'язана спроба дискредитації Муратова.
Стурбованість Міністерства викликає стрімке погіршення фінансових показників Укртатнафти, зокрема, за 2006 рік чистий доход НПЗ збільшився більш ніж на 56% - до 13,7 млрд гривень.
При цьому чистий прибуток підприємства в 2006 році склала всього 20,4 млн гривень.
"Таким чином, найбільше нафтопереробне підприємство країни працювало з рентабельністю 0,15%", - відзначає прес-служба Мінпаливенерго.
У той же час, основний постачальник сировини Кременчуцького НПЗ - компанія Новойл - в 2006 році одержала понад 10,5 млрд гривні валового доходу, і понад 101 млн гривні чистого прибутку.
Раніше деякі ЗМІ оприлюднили інформацію про те, що при зустрічі Бойко та Муротова була досягнута домовленість про відмову татарстанської сторони від претензій на спірні 18,3% акцій Укртатнафти.
Як повідомлялося, наприкінці травня Нафтогаз України сконцентрувала у своєму балансі 61,354% Укртатнафти.
Кабінет міністрів розглядає можливість підписання світової угоди з татарстанськими акціонерами компанії Укртатнафта для врегулювання корпоративної суперечки навколо компанії.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас