Ставка на безпеку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ставка на безпеку

Кредит&Депозит
869
Фінансисти збираються посилювати правила оренди депозитних скриньок і знову підвищити плату за використання сейфів. Вони можуть собі це дозволити. У міру просування цієї послуги попит на неї істотно виріс. Якщо протягом року заповнюваність депозитаріїв знаходиться на рівні 85-90%, то під час відпускних сезонів справа доходить навіть до дефіциту депозитних скриньок.
Сейфи подорожчають
За даними банків, у першому півріччі вартість оренди депозитних сейфів у середньому по країні виросла на 10–15%. Активніше всього вони дорожчали в містах-мільйонерах, де дану послугу досить активно розкручували протягом останнього року: вартість невеликих сейфів нині перебуває в рамках 5-6 грн., великогабаритних - 15-17 грн у добу. Рішучість фінансистів, які дотепер не так активно роздували ціни (за весь 2006 р. оренда подорожчала лише на 20%), нині пояснюють зрослим попитом на послугу. Особливо це стосується відпускного періоду: від'їжджаючи на курорти, українці намагаються передати свої цінності під охорону банків.
"Ми спостерігаємо це щороку. Цього року в середньому по країні попит на сейфи збільшився приблизно на 35%", - розповіла Діловій столиці начальник управління приватного бізнесу VAB Банку Ольга Матвєєва.
"Підвищений інтерес до депозитних скриньок починає відчуватися наприкінці травня й закінчується наприкінці вересня. У великих містах у цей час попит виростає на 50-60%, в областях - на 25-40%. Думаю, у першу чергу це пов'язане з потоком, що збільшився останнім часом, заможних людей, що відпочивають удалечині від будинку", - доповнив її начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.
Ще один фактор, що грає на подорожчання оренди, - це підвищення витрат фінансистів на установлення нового обладнання у своїх депозитаріях. Банки оснащуються по останньому слову техніки: наприклад, ідентифікація клієнта при вході в депозитарій відбувається не тільки по пропонованих документах, але й при зчитуванні відбитків з долоні або скануванні сітківки ока. Крім того, збільшення видатків банків пов'язане з активним розширенням мереж депозитаріїв по країні, вони з'являються не тільки у великих філіях, але й банківських відділеннях середньої руки. Фінансисти мають намір і далі нарощувати свої вкладення в цей напрямок.
"На сьогоднішній день кількість індивідуальних осередків у нашім банку складає 5,6 тис., до кінця цього року ми збираємося збільшити їхнє число до 9,5 тис.", - повідомив начальник відділу неторгових операцій АКБ "Укрсоцбанк" Світлана Мінакова. Банки роблять ставку не тільки на масового клієнта - послуга буде активно просуватися в елітних селищах і курортних центрах. Поки ж на ринку депозитних сейфів домінує столичний регіон.
"На Київ доводиться порядку 50% всіх установлених банками депозитних скриньок, на міста-мільйонери - 25%, на обласні центри, курортні міста й населені пункти з великими торговельними ринками - близько 15%, на районні центри - 10%", - відзначив Олексій Козирєв.
Бонусів стане більше
Незважаючи на поступове підвищення цін на сейфи, банкіри зберегли прогресивну систему знижок.
"Чим довше цінність знаходиться на зберіганні в скриньці, тим дешевше коштує її оренда в добу (у середньому по ринку знижка складає 20-50%. - ред. )", - пояснив начальник управління роздрібного бізнесу ЗАТ ПУМБ Валерій Пацуй. Це вигідно постійним клієнтам.
"Частими користувачами скриньок є директори підприємств, бухгалтери, корпоративні клієнти, що зберігають у сейфах правовстановлюючі документи, а також заможні люди для збереження матеріальних цінностей, що укладають великі фінансові угоди, наприклад при купівлі/продажу нерухомості. Найбільшою популярністю користуються осередки розміром із середній "дипломат" (від 4 до 13,9 см у висоту) і великі (20-30 див у висоту)", - розповів начальник відділу депозитних і розрахункових операцій Діамантбанку Лариса Корінь.
За словами фінансистів, левова частина користувачів індивідуальних сейфів сьогодні орендується рядовими українцями - близько 80% - і лише 20% доводиться на юридичних осіб.
У міру розширення банкірами мереж своїх депозитаріїв по країні вони допускають ще одне підвищення вартості оренди сейфів. За прогнозами, воно повинне скласти до кінця року порядку 15-25% (меншими темпами депозитні скриньки дорожчатимуть в невеликих городках). Одночасно, щоправда, буде розширюватися перелік послуг і бонусів, на які зможуть розраховувати орендарі індивідуальних сейфів.
"Однієї з нових послуг цього року стало безкоштовне перерахування та перевірка дійсності купюр (що актуально для клієнтів, що укладають у депозитаріях угоди по покупці-продажі нерухомості, авто та інше. - ред.)", - сказала Лариса Корінь. Передбачається, що такого роду сервіси ще більше піднімуть попит на осередки. І це незважаючи на можливі жорсткості правил оренди, які сьогодні обговорюються фінансистами й можуть бути уведені ще цього року.
"Ми розглядаємо питання про перегляд умов оренди банківських сейфів, зокрема можливого збільшення мінімального терміну надання банківського сейфа до одного місяця", - резюмувала Корінь.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас