Мінфін розпочав серію круглих столів з обговорення проекту ПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін розпочав серію круглих столів з обговорення проекту ПК

Казна та Політика
170
У Міністерстві фінансів відбувся круглий стіл з обговорення Розділу VI "Акцизний податок" проекту Податкового кодексу України за участю керівництва Міністерства фінансів, Державної податкової адміністрації, Міністерства охорони здоров’я, представників громадських організацій, які представляють інтереси підприємств - платників акцизного збору та безпосередньо виробників підакцизної продукції. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба Мінфіну.
Учасники круглого столу обговорили основні положення розділу "Акцизний податок" та пропозиції до нього, що надійшли від громадськості, зокрема, від УСПП, а також зауваження, надані експертами Світового банку.
Представляючи розділ Податкового кодексу "Акцизний податок" директор Департаменту податкової та митної політики МФУ Сергій Чекашкін пояснив, чому законопроектом пропонується замінити термін "акцизний збір" на "акцизний податок". За словами Сергія Чекашкіна, це визначення більше відповідає суті платежу, адже збір - це плата за здійснення разової діяльності, а податок – це періодичний платіж, яким, фактично, і є акциз.
Генеральний директор Асоціації "Укртютюн" Валентина Хоменко звернула увагу співрозмовників на норми проекту, згідно з якими пропонується встановити фіксовані щорічні cтавки акцизного збору на тютюнові вироби терміном до 2013 р. У запровадженні зазначених норм Валентина Хоменко вбачає позитивні наслідки для тютюнової галузі, адже вони роблять прогнозованою роботу підприємств у середньостроковій перспективі. Окрім цього, нововведення дадуть змогу привести вітчизняне законодавство у відповідність до європейських норм.
У процесі обговорень між учасниками круглого столу виникла дискусія щодо механізму компенсації з держбюджету витрат фармацевтичним компаніям на сплату акцизного збору за спирт, який придбаний з метою виробництва медичних препаратів.
Як поінформував присутніх заступник Міністра фінансів України Сергій Рибак, у першому півріччі поточного року з держбюджету виділено понад 20 мільйонів гривень для здійснення такої компенсації. Ці кошти перераховані Міністерством фінансів у повному обсязі відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2007 рік". Водночас, Сергій Рибак наголосив, що держава має компенсувати вартість акцизного збору за спирт, який використовується для виробництва ліків виключно для внутрішнього ринку України, а не для експорту у сусідні держави. Адже мета такої компенсації – здешевлення ліків для наших громадян.
"Питання зменшення цін на ліки для громадян дуже важливе для держави, тому ми маємо вирішити цю проблему якомога швидше", - повідомила заступник Міністра фінансів Тетяна Єфименко.
Водночас, вона відзначила, що досить багато проблем у сфері оподаткування виникають не через недоліки податкового законодавства, а у зв’язку з недосконалістю механізмів адміністрування податків. Саме тому Міністерство фінансів ще на етапі доопрацювання проекту Податкового кодексу ініціює широке публічне обговорення проблемних моментів, які можуть виникнути в процесі практичного застосування податкових норм.
Загалом, учасники круглого столу відзначили, що розділ VІ "Акцизний податок" проекту Податкового кодексу достатньо відпрацьований, структурований і є таким, що відповідає європейським вимогам. У ньому уніфіковано норми 6 чинних законів, за якими звикли працювати представники бізнесу, та додано нові позиції, які роблять акцизний податок зручнішим у застосуванні як для платників податків, так і для контролюючих органів.
Такого результату, на думку директора Асоціації "Союз оптовиків і виробників алкоголю і тютюну" Володимира Демчака, вдалося досягти значною мірою завдяки ініціативі Міністерства фінансів щодо залучення до розробки Податкового кодексу не лише фахівців міністерств і відомств, а й представників бізнесу, котрі, як ніхто інший, знають проблеми галузі, а відтак, бачать шляхи їх вирішення.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас