Китай йде у Туркменію за газом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Китай йде у Туркменію за газом

Енергетика
94
Китай і Туркменістан домовилися про спільну розробку туркменських газових родовищ, а також про покупку Китаєм 30 млрд. кубометрів туркменського газу на рік.
Як передає "Reuters", китайська компанія "China National Petroleum Corp." (CNPC) уклала з компанією "Туркменгаз" договір про розділ продукції в родовищах на правом бережу ріки Амудар'я в Туркменістані, а також договір з Держагентством з управління та використанню вуглекисневих ресурсів при президенті Туркменістану. Деталі угоди не розголошуються.
Нагадаємо, у червні 2006 року сторони уклали двосторонню угоду про будівництво нового газопроводу між Китаєм і Туркменістаном до 2009 року і щорічної поставки 30 млрд. кубометрів газу в Китай через територію ще двох азіатських країн - Узбекистану та Казахстану. Але аналітики припускали виникнення низки проблем у будівництві газопроводу через втручання третіх країн.
Туркменістан - другий після Росії виробник та експортер газу на пострадянському просторі - залежить від російського газового монополіста, компанії "Газпром", що на даний момент забезпечує поставки туркменського газу в Європу. Але держава прагне до диверсифікованості маршрутів поставки газу з метою зменшення залежності від Росії.
Доведені запаси природного газу на території Туркменістану становлять порядку 2,86 трлн. кубометрів. Обсяг видобутку газу в Туркменістані перевищує 60 млрд. кубометрів на рік. Для внутрішнього споживання використається тільки 10-12 млрд. кубометрів газу.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас