Шаймієв: Конфлікт навколо "Укртатнафти" шкодить українській стороні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шаймієв: Конфлікт навколо "Укртатнафти" шкодить українській стороні

Енергетика
176
Президент Татарстану Мінтимер Шаймієв вважає, що конфліктна ситуація навколо ЗАТ "Укртатнафта", що експлуатує найбільший в Україні Кременчуцький нафтопереробний завод (Полтавська обл.), шкодить у першу чергу українській стороні.
Коментуючи суперечки навколо підприємства "Укртатнафта", Шаймієв нагадав, що вона була створена в 1994 році на паритетних засадах за участю України та Татарстану на базі Кременчуцького нафтопереробного заводу і татарстанських родовищ нафти.
"Останні кілька років між сторонами не вщухають суперечки за право управління 18,3% акцій цієї структури, причому численні суди в самій Україні винесли позитивне рішення щодо приналежності цього пакета акцій", - підкреслив Шаймієв.
Він повідомив, що ці акції належать дружнім "Татнафті" закордонним компаніям, "і разом з акціями уряду республіки і безпосередньо самої "Татнафти" забезпечують у цілому 56% акцій "Укртатнафти", тобто контрольний пакет".
"Вся ця суперечка в першу чергу йде на шкоду українській стороні, з огляду на, що "Укртатнафта" переробляє не тільки татарську нафту, але й нафта, що добувається іншими російськими компаніями. Україні було б куди вигідніше одержувати більш якісний продукт переробки палива на основі реконструкції Кременчуцького НПЗ за рахунок інвестицій "Татнафти", - вважає Шаймієв.
На його думку, наявність можливості наступного експорту обіцяє українським партнерам чималі прибутки, і татарстанська сторона пропонувала різні варіанти врегулювання ситуації на взаємовигідній основі. "Але віз і нині там. Вся ця ситуація сьогодні вже вийшла за рамки двосторонніх відносин і обговорювалася в ході переговорів на найвищому рівні. Ми впевнені, що позитивне рішення, незважаючи на наявні розбіжності, буде знайдено, і це дозволить радикально поліпшити роботу Кременчуцького НПЗ", - переконаний Шаймієв.
Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" консолідувала 61,346% акцій ЗАТ "Укртатнафта". Раніше на користь "Нафтогаза України" було списано 271,006 млн акцій "Укртатнафти" (18,296% статутного капіталу) з рахунків АБ "ІНГ Банк Україна", що виступає номінальним власником акцій підприємства в інтересах російської "Татнафти" і дружніх їй акціонерів НПЗ. Акції належали Seagroup International Inc. (США) і Amruz Trading AG (Швейцарія).
Українська сторона протягом декількох років заперечує правомірність передачі 18,296% акцій "Укртатнафти" двом компаніям - Seagroup International Inc. і Amruz Trading AG.
Російські акціонери з Татарстану донедавна контролювали в цілому понад 55% акцій "Укртатнафти": Міністерству майна та земельних ресурсів Татарстану належало 28,778% акцій ЗАТ, "Татнафти" - 8,613% акцій, 18,3% акцій - дружнім "Татнафти" компаніям Seagroup International і Amruz Trading (9,96% і 8,336% акцій відповідно).
Тим часом, міжвідомча комісія при Кабінеті міністрів України розглядає можливість підписання світової угоди з татарстанськими акціонерами ЗАТ "Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія "Укртатнафта" (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська обл.) для врегулювання корпоративного конфлікту на підприємстві. Про це повідомив днями голова Фонду держмайна (ФДМ) України Валентина Семенюк.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас