Іран буде продавати газ країнам - участницям проекту Nabucco (неофіційні дані) — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іран буде продавати газ країнам - участницям проекту Nabucco (неофіційні дані)

Енергетика
112
Іран буде продавати газ країнам, що беруть участь у проекті будівництва газопроводу Nabucco.
Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела в урядових колах, домовленість із Туреччиною про поставки газу і про розробку іранських родовищ, досягнута раніше в липні, не вплине на угоди Ірану та Австрії.
Нагадаємо, 14 липня ц.р. представники турецької влади повідомили про підписання попередньої згоди з Іраном про транспортування 30 млрд куб. м газу з Ірану та Туркменії в Європу. У рамках угоди, за рахунок якого Туреччина розраховує уникнути можливої необхідності пошуку альтернативних постачальників для газопроводу Nabucco, турецька Turkish Petroleum Corporation (TPAO) буде в три етапи розробляти іранське газове родовище Південний Парс, у рамках чого зможе добути 20 млрд куб. м газу. Про інші деталі угоди буде оголошено протягом місяця, терміни початку поставок газу поки не визначені.
Австрійська компанія OMV веде в цей час із Тегераном переговори про розробку частини того ж родовища, будівництві термінала зрідженого природного газу та експорті палива.
Раніше на цьому тижні з'явилася інформація про те, що Іран і Туркменія підписали угоду про поставки в Європу через Туреччину 30 млрд куб. м газу на рік, завдяки чому не знадобиться шукати альтернативних постачальників для газопроводу Nabucco.
Передбачається, що газопровід Nabucco довжиною 4 тис. км забезпечить доставку середньоазіатського та каспійського газу європейським споживачам. Газопровід пройде через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію та Австрію. Планується, що будівництво газопроводу почнеться в 2008 р., а введення в експлуатацію намічений на 2011 р. Очікувана пропускна здатність трубопроводу становить 31 млрд куб. м газу на рік. Вартість проекту оцінюється в 5 млрд євро. Розробкою Nabucco займаються австрійська компанія OMV, угорська MOL, турецька Botas, болгарська Bulgargaz і румунська Transgaz.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас