Уряд готовий домовлятися з Татарстаном щодо Укртатнафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд готовий домовлятися з Татарстаном щодо Укртатнафти

Енергетика
128
Кабінет міністрів розглядає можливість підписання світової угоди з татарстанськими акціонерами компанії Укртатнафта (Кременчуцький нафтопереробний завод, Полтавська область) для врегулювання корпоративної суперечки навколо компанії, повідомила голова Фонду державного майна Валентина Семенюк.
За її словами, за дорученням першого віце-прем'єра, міністр фінансів Миколи Азарова Кабмін створив розширену міжвідомчу комісію, що протягом тижня обговорить питання підписання такої угоди між акціонерами НПЗ, що задовольняє Україну, Татарстан і Росію.
"Щоб ми в цьому трикутнику суперечки не втратили підприємство. І світова угода повинна бути затверджена судовим рішенням" - сказала Семенюк.
Вона відзначила, що світова угода необхідно укласти в рамках закону, а всі виниклі проблеми із НПЗ Семенюк пов'язує з непродуманою політикою приватизації минулих років.
"Це все результат непродуманої приватизації минулих років, коли із шести НПЗ, залишився шматочок Укртатнафти і 25% НПК Галичина. Всі інші НПЗ куплені акціонерами інших держав, без інвестиційних зобов'язань і зараз іноземці диктують нам монопольні ціни і поставку пального", - відзначила Семенюк.
Вона додала, що зараз основна проблема полягає в невідповідності уставу Укратанафти закону про керування об'єктами державної власності і Господарського кодексу України.
"Тому й створена міжвідомча комісія, де готуються зміни до статуту, після чого буде регулюватися склад спостережної ради, ревізійної комісії НПЗ", - повідомив голова ФДМ.
У цілому, уточнила Семенюк, мова йде про повернення 18% акцій на користь України й про подальшу стабільну роботу підприємства.
"Зараз не тільки про ці спірні 18% треба говорити, але й про те, щоб була стабільна робота на підприємстві... Це єдине підприємство, у якому така більша частка 43% власності держави й для нас головне - стабільна поставка нафти", - сказала вона.
У комісію ввійшли представники Фонду державного майна, Мінекономіки, Минтопэнерго, Мін'юсту й ін.
Як повідомлялося раніше, Національна акціонерна компанія Нафтогаз України сконцентрувала у своєму балансі 61,354% Укртатнафты.
22 травня міністр палива й енергетики Юрій Бойко заявляв, що держава має намір повернути у свою власність 8,336% акцій Укртатнафты, що належать AmRuz Traiding AG (Швейцарія), і 9,96%, що належать SeaGroup International PLC (США).
За станом на початок 2007 року 43,054% акцій Укртатнафты належали Нафтогазу України, 28% акцій - Міністерству майна й земельних ресурсів Татарстану, 9,96% - SeaGroup International PLC (США), 8,6% - компанії Татнефть (Татарстан), 8,336% - компанії AmRuz Traiding AG (Швейцарія).
У жовтні 2006 року уряд Татарстану передало в довірче керування російської компанії Татнефть 28% акцій Укртатнафты.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас