США проти планів Туреччини транспортувати в Європу туркменський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США проти планів Туреччини транспортувати в Європу туркменський газ

Енергетика
125
США виступають проти нових планів Анкари транспортувати туркменський газ у Європу через територію Ірану та Туреччини й розробки турецькою державною компанією іранського родовища Південний Парс, повідомив у понеділок держдепартамент країни.
"...Ми виступаємо проти інвестицій в Іран або енергетичні проекти в країні", - повідомив по телефону урядовець, що відмовився назвати своє ім'я.
У суботу високопоставлений турецький урядовець повідомив, що Туреччина підписала попередню згоду з Іраном про транспортування 30 мільярдів кубометрів газу з Ірану й Туркменії в Європу .
Ця угода також містить у собі план, відповідно до якого турецька Turkish Petroleum Corporation (TPAO) буде розробляти іранське газове родовище Південний Парс.
За словами чиновника, завдяки цій угоді не знадобиться шукати альтернативних постачальників для газопроводу "Набукко".
Газопровід "Набукко" повинен з'єднати каспійські родовища з Європою, проходячи через Туреччину й Балкани в Угорщину й Австрію. Його очікувана пропускна здатність складає 31 мільярд кубічних метрів газу в рік.
Споконвічно проект "Набукко" мав на меті скорочення енергозалежності Європи від Росії, однак згодом його учасники задумалися про залучення в якості одного з постачальників російського Газпрому.
Про деталі попередньої згоди між Туреччиною й Іраном буде оголошено протягом місяця, повідомив чиновник, додавши, що терміни початку поставок газу ще не визначені.
США, союзник Туреччини по Північноатлантичному альянсі, розірвали дипломатичні відносини з Іраном, а Конгрес США готовить виправлення, по якій президент країни Джордж Буш зможе вводити санкції проти європейських і інших компаній, які вклали більше 20 мільйонів долл. у нафтогазову галузь Ірану.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас