Опитування НБУ: Український бізнес поліпшує прогноз інфляції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Опитування НБУ: Український бізнес поліпшує прогноз інфляції

Казна та Політика
184
Українські підприємства поліпшують оцінку інфляції - прогноз очікуваної середньої інфляції на наступних 12 місяців становить 10,9%, повідомляється на офіційному веб-сайті Національного банку України (НБУ) з посиланням на проведене у травні-2007 чергове щоквартальне опитування керівників бізнесів-структур.
"Інфляційні очікування зменшувалися четвертий квартал поспіль. Очікувана середня інфляція на наступних 12 місяців склала 10,9% проти 11,1% у попередньому кварталі", - відзначається в повідомленні.
За даними НБУ, керівники підприємств традиційно вважають найбільш впливовими інфляційними факторами - економічну та політичну ситуацію в країні. "Вперше за час проведення опитувань, вплив політичної ситуації визнано респондентами визначальним (78,7% відповідей)", - відзначається в повідомленні.
При цьому в повідомленні підкреслюється, що обмінний курс і дії НБУ традиційно не вважаються респондентами факторами інфляційного тиску.
Разом з тим, відповідно до повідомлення, третій квартал поспіль продовжувала погіршуватися оцінка перспектив загальекономічної ситуації на наступних 12 місяців.
"Залишаються високими очікування відносно курсовій стабільності. Частка респондентів, які очікують збереження курсу гривні до долара США, продовжувала підвищуватися (до 74% проти 73,6% у першому кварталі). Зросли очікування щодо знецінювання гривні до євро", - вказується в повідомленні.
У повідомленні також відзначається, що в опитуванні брали участь керівники 1266 підприємств у всіх регіонах країни, які уявляють економіку за основними видами діяльності, формами власності, розмірами та за кількостю співробітників.
Як повідомлялося, уряд України прогнозує уповільнення зростання ВВП в 2007 році до 6,5% при одночасному уповільненні інфляції до 7,5%. За підсумками січень-травень 2007 року зростання ВВП склало 7,9%, інфляція за перше півріччя досягла 4,2%.
ВВП України в 2006 році зріс на 7,1%, тоді як в 2005-м - на 2,7% при інфляції, відповідно, 11,6% і 10,3%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас