Україна має намір видобувати афганський газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна має намір видобувати афганський газ

Енергетика
112
Україна має намір брати участь у розвідці та розробці газових родовищ на території Афганістану.
Питання участі українських компаній у видобутку афганського газу було важливим елементом переговорів міністра закордонних справ України Арсенія Яценюка та президента Ісламської Республіки Афганістан Хаміда Карзая в Кабулі.
Зустріч відбулася під час робочого візиту глави українського зовнішньополітичного відомства в Афганістан, повідомила прес-служба МЗС України.
Також Яценюк і Карзай обговорили питання розвитку військово-технічного співробітництва між двома країнами.
Яценюк від імені Президента України Віктора Ющенко підтвердив запрошення президентові Афганістану Карзаю відвідати Україну з візитом. Запрошення було прийнято із вдячністю.
Напередодні міністр іноземних України відвідав з візитом Туркменію. У п'ятницю, 13 липня, в Ашгабаде Яценюк зустрівся зі своїм колегою - заступником голови Кабінету міністрів - міністром закордонних справ Туркменістану Рашидом Мередовим. Сторони обговорили питання проведення в 2007 році в Києві засідання загальної українсько-туркменської міжурядової комісії з питань торгово-економічного співробітництва, а також реалізацію енергетичних проектів, як на двосторонньому рівні, так і із залученням третіх сторін, у тому числі та Афганістану.
Яценюк відзначив, що "Україна розглядає співробітництво з Туркменістаном не тільки з погляду енергетичній складовій, але і як важливого партнера в реалізації гуманітарних, інформаційних і будівельних проектів".
Відзначимо, що через скорочення видобутку вуглеводнів в Україні, країна намагається компенсувати це, у тому числі й за рахунок закордонної експансії - наприклад в Афганістан і Пакистан. У травні минулого року афганська сторона погодилася надати інформацію про умови участі українських компаній у розробці нафтових і газових родовищ. 25 травня 2007 року Міністерство нафти та мінеральних ресурсів Пакистану та український Мінпаливенерго підписали протокол про наміри співробітництва.
Зокрема, сторони домовилися розглянути можливість участі українських компаній у проекті будівництва Трансафганского газопроводу і поставку необхідного обладнання для реалізації цього проекту.
Варто відзначити, що минулого тижня Карзай і президент Туркменістану Гурбангули Бердимухаммєдов провели переговори щодо проекту будівництва магістрального газопроводу Туркменістан-Афганістан-Пакистан як одного з альтернативних маршрутів експорту туркменського газу, що у цей час в основному імпортується Росією.
За словами Бердимухаммєдова, через цей трубопровід Туркменістан міг би транспортувати понад 30 млрд кубометрів газу на рік. Туркменістан уже років 10 виношує плани будівництва газопроводу в обхід Росії, однак, на думку експертів, на сьогоднішній день шанси побудувати цей газопровід дорівнюють нулю. Як відомо, Україна є основним споживачем туркменського газу.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас