Азаров: Цінових коливань на ринку хлібопродуктів більше не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Цінових коливань на ринку хлібопродуктів більше не буде

Казна та Політика
238
В Україні достатньо зерна минулого врожаю, а підвищення цін є наслідком намагання окремих бізнесменів скористатися попередніми оцінками щодо низьких обсягів врожаю зернових у 2007 році. Tак вважає перший віце-прем’єр-міністр, Міністр фінансів України Микола Азаров, якого цитує прес-служба Мінфіну.
За його словами, зростання вартості борошна відбулося внаслідок включення до схеми його постачання посередницьких структур, які збільшували вартість зерна та борошна. Внаслідок адміністративного тиску власників на хлібопекарні підприємства, в окремих областях на початку червня відбулося зростання цін на хліб.
Уряд зобов’язав МінАПК, Антимонопольний комітет, Мінекономіки терміново проаналізувати цінову ситуацію на ринку хліба та вжити невідкладних заходів для зупинення необґрунтованого зростання цін і повернення їх до попереднього рівня.
Так, Кабінет Міністрів України надав право облдержадміністраціям регулювати рентабельність хлібопекарних підприємств (Постанова КМУ від 20.06.2007 №845). Було відновлено з 1 липня 2007 року дію експортних квот на зернові культури до 1 жовтня (Постанова КМУ від 20.06.2007 №844), що має сприяти насиченню внутрішнього ринку. Прийнято рішення щодо поповнення запасів зерна на державному те регіональному рівні закупівлями з нового урожаю.
Після прийняття невідкладних заходів ціни на хліб та хлібопродукти стабілізувались. Однак, підвищення цін на початку червня знайшло відображення у статистиці інфляції за червень 2007 року.
Водночас, проведена Урядом робота дає підстави вважати, що цінових коливань на ринку хлібопродуктів більше не буде.
Вагомий вплив на індекс споживчих цін у червні справило сезонне зростання цін на картоплю (оскільки раніше, ніж звичайно, розпочалась реалізація молодої картоплі) – на 94,2% у порівнянні з минулим місяцем. Саме цей фактор створив більше, ніж половину інфляції у червні.
Проте, таке зростання пояснюється методологічними особливостями виміру цін на картоплю (у червні до споживчого кошика потрапила молода картопля, яка є відносно дорогою) і воно має разовий характер.
Виходячи з цієї особливості, починаючи з липня слід очікувати суттєвого зниження цін на картоплю до кінця року.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас