Рахунок в швейцарському банку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рахунок в швейцарському банку

Кредит&Депозит
4991
Причини, які можуть змусити жителя України перевести свої заощадження за кордон, ніяк не пов'язані з фінансовою вигодою. Прибутковість депозитів у вітчизняних банках набагато привабливіші - процентні ставки у два-три рази більше, ніж в іноземних банках.
Серед об'єктивних причин відкриття рахунків за кордоном - репутація та надійність закордонних фінустанов, стабільна політична й економічна обстановка. Крім того, депозит за рубежем потрібний тим, у кого є прибуток в іншій країні.
Громадянам України дозволяється відкривати рахунки в іноземних банках, але лише на час перебування за кордоном. Коли вони вертаються додому, гроші з депозитів потрібно зняти.
Всі інші спроби відкрити рахунок за рубежем тягнуть за собою кримінальну відповідальність. Проте є трохи цілком законних обхідних шляхів для оформлення депозиту в іноземному банку.
М'ясорубка Нацбанку
Самий складний з них - одержання індивідуальної ліцензії Національного банку. Для цього необхідно написати заяву в територіальне управління НБУ (по місцю реєстрації), крім своєї адреси, указати назву та адресу закордонного банку, у якому буде відкритий рахунок, указати мета цієї транзакції. Крім того, необхідно надати документи, що підтверджують джерела одержання коштів.
Це може бути довідка про одержання іноземної валюти як відсотки по депозитному внеску, одержанні переказу в іноземній валюті через кордон ы валюту за іменними чеками, про зняття валюти з рахунку фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності; нотаріально засвідчена копія документа, що підтверджує придбання права власності на валюту, банківські метали.
Строк розгляду документів становить півтора місяця, але складна система розгляду й перевірки практично зводить до нуля шанси отримати ліцензію. Можуть знадобитися додаткові документи, відповідно, збільшиться термін розгляду.
На чужих берегах
Ще один варіант - реєстрація офшорної компанії й відкриття рахунку на неї. Звичайно, до такого способу прибігають заможні громадяни. Існує два способи стати власником офшорної компанії: придбати вже зареєстровану або «замовити» нову. Реєстрація компанії може зайняти від двох тижнів до півтора місяців, залежно від умов оформлення в оффшорі. Для цього потрібно звернутися у фірму, що є посередником.
Зареєструвати компанію нескладно, основні труднощі можуть виникнути з відкриттям рахунку. Є два способи зробити це - самостійно й знову ж через посередників в Україні або за кордоном. "В офшорних країнах є спеціальні агенти, адвокати, які можуть допомогти людині, що не знає мову, законодавство країни й т.п., відкрити рахунок, - розповідає керівник компанії "Оффшор-Сервіс" Олександр Архипов. — Їхні послуги можуть обійтися в 200-400 доларів. Найвищі розцінки (до 5000 доларів) на послуги посередників у південних країнах - на Кіпрі, у Греції".
Акуратні іноземці
Всі імениті закордонні банки хочуть дуже добре знати своїх клієнтів. Тому при відкритті рахунку вони зажадають багато додаткових документів, наприклад, банківські рекомендації (обов'язковою умовою є рахунок в українському банку), іноді бізнес-план, підтвердження адреси проживання - рахунку за комунальні послуги, прописка у внутрішньому паспорті (з нотаріальним перекладом на мову країни).
Деякі закордонні фінустанови відмовлять у відкритті рахунку дистанційно, зажадавши особистої присутності клієнта. Мінімальна сума для відкриття рахунку варіюється від 100 доларів (Латвія) до 100 тисяч доларів (Австрія), на Карибських островах і Кіпрі - 500-1000 доларів. Обмежень на суму, зачислювану на рахунок, немає, але чим вона вище, тим ретельніше буде перевірка.
Як отримати гроші
Найпростіший і розповсюджений спосіб переказу грошей за рубіж і назад - звернутися до приватного посередника або компанії, які за 1% від суми перекажуть гроші на будь-який закордонний рахунок. Однак знайти їхньому обивателеві непросто.
"Компанії такі є, і їх чимало, - розповідає Олександр Архипов. - Повірте, ті, у кого є гроші й певні зв'язки, можуть вийти на них без проблем. Схема проста - посередник або компанія вже мають коштів за кордоном, клієнт передає їм гроші в Україні, а вони зі свого закордонного рахунку переказують цю суму на рахунок замовника "послуги".
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас