Експерт: Мережа точок прийому платіжних карт збільшиться на 60% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Мережа точок прийому платіжних карт збільшиться на 60%

Фінтех і Картки
306
Мережа крапок прийому платіжних карт в Україні в 2007 році виросте на 60%. Так уважає відповідальна за напрямок торговельного еквайрінга керування організації й розвитку каналів продажів Укрсоцбанку Настасія Федякова, яку цитує прес-служба банку.
"До кінця 2007 року банки, як мінімум, обладнають POS-терміналами торгові точки з обігом в 5 млн грн, у першу чергу, мережі продуктових супермаркетів, магазинів побутової техніки, всі АЗС (автозаправні станції), великі магазини будматеріалів. Щомісяця в торгових мережах розміщається близько 2000 POS-терміналів. Думаю, мережа точок прийому карт до оплати виросте на 60% у порівнянні з показниками 2006 року. Активність банків, що надають послугу еквайрінгу, у порівнянні з минулим роком виросла вдвічі", - говорить Настасія Федякова.
На думку Настасії Федякової, у загальній частці операцій з використанням платіжних карт, на розрахунки в торгово-сервісній мережі доводиться не більше 5%. "Якщо взяти, приміром, магазини побутової техніки, продуктові супермаркети й магазини будматеріалів, те там частина розрахунків по картах від загального торгового обігу може складати до 5%. Хоча цифра й невелика, однак, спостерігаємо стійку тенденцію до її росту. У готелях, бутіках, туристичних агентствах і прокатах автомобілів платіжними картами сплачують від 20 до 40% покупок", - відзначив експерт.
За її словами, власники платіжних карт отримують можливість проводити зручні й безпечні розрахунки через POS-термінали, не сплачуючи комісію при розрахунках, на відміну від операцій по отриманні готівки в банкоматах. У свою чергу, за її словами, при використанні POS-терміналів торгові підприємства скорочують видатки на інкасацію й ризики, пов'язані з розрахунками готівкою.
При цьому, Федякова наголосила, що основні видатки з впровадження проектів прийому платіжних карт у торгівлі лягають на банки: покупка та установка встаткування, забезпечення зв'язку й проведення платіжних операцій. "Найчастіше торговцеві безкоштовно встановлюється й підключається обладнання. Крім того, банк бере на себе обслуговування й видаткові матеріали. По суті, вигода банку ця комісійна винагорода за еквайрінг. Середній показник в Україні: 2,5% по картах, випущеним іншими банками й 1-1,5% по власних платіжних картах", - відзначив експерт.
За її словами, істотні складності виникають при установці POS-терміналів на АЗС, які відповідно до постанови уряду поза залежністю від суми свого товарообігу повинні встановити POS-термінали до 1 липня. "Багато ХТО АЗС розташовані на міжміських трасах за рисою міст, і встановити там устаткування, що забезпечує зв'язок між торговцем і банком-еквайром, не так просто. Вилученим АЗС доводиться реалізовувати більше дорогі рішення, наприклад, зв'язок через GPRS. З огляду на невеликі обіги розрахунків з використанням платіжних карт на АЗС і дорожнечу рішення, багато банків на це попросту не йдуть", - відзначила Федякова.
За її словами, Укрсоцбанк уже уклав договір на еквайрінгове обслуговування мережі АЗС ТОВ "Утн^-схід" (бренд - "Укртатнафта") і на розгляді знаходяться ще кілька договорів з великими нафтотрейдерами. Крім того, банк обслуговує супермаркети, що відкриваються, ТОВ "ЭКО" (бренд - "Екомаркет"), нові гіпермаркети мережі "Епіцентр" і мережа магазинів групи компаній "Фокстрот".
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас