Аферисти підставили центральний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аферисти підставили центральний банк

Кредит&Депозит
540
Нацбанк викрив шахраїв, які в останні місяці, прикриваючись його ім'ям, обіцяли фінустановам довгострокове рефінансування від НБУ. Урядовці стверджують, що протекція, за якою, по чутках, вимагали 0,5-1% від отриманої суми, не допоможе комерційним банкам в одержанні кредитів від регулятора.
Центробанк не став називати імен спритних фінансистів, що діяли за його спиною, а лише попередив підопічних.
"За інформацією, який розташовує Нацбанк, останнім часом до комбанків звертаються сторонні особи, які пропонують сприяння в одержанні від НБУ довгострокових кредитів рефінансування в національній або іноземній валюті у великих сумах без забезпечення й за низьку плату. Такі пропозиції сторонніх осіб варто розглядати як провокаційні", - говориться в телеграмі регулятора, розісланої минулого тижня (№14–011/1256–5717). За неофіційною інформацією, шахраї брали на себе зобов'язання влаштувати рефінансування під 8–8,5% річних строком на два-три роки.
Втім, як повідомили Діловій столиці учасники ринку, це не перша хвиля привабливих пропозицій, які фінансисти отримували останнім часом.
"Нерідко нам надходять від маловідомих західних компаній й окремих осіб сумнівні пропозиції по валютному кредитуванню в нібито більших сумах і під сміховинно низьку процентну ставку. У принципі банки досить швидко навчилися відрізняти авантюри від реальних комерційних проектів, тому останнім часом мало хто з серйозних фінустанов попадався на вудку пройдисвітів", - відзначив начальник казначейства АКБ "Киев" Олексій Козирєв.
Сам факт появи інституту посередників у процедурі одержання банками рефінансування пояснюється складностями, що існують при кредитуванні Нацбанком підопічних. Тим доводиться не просто надавати надліквідне забезпечення (найбільше НБУ, як і колись, розташований до держоблігацій), але й виконувати значний перелік вимог регулятора.
Тому-те, за словами банкірів, центробанк украй рідко кредитує фінустанову на тривалий час - до трьох років, воліючи позичати на короткі строки - від доби до декількох тижнів. А через сформованої на сьогоднішній день на ресурсному ринку ситуації це робиться усе рідше. По даним НБУ, на 1 червня центробанк прорефінансував фінустанову лише на 800 млн грн.
"На даний момент на міжбанківському ринку ресурси коштують значно дешевше, ніж рефінансування центробанку (1–2% проти 9–10% у регулятора). Кредитування НБУ було б цікавим, якби була протилежна ситуація. Думаю, ресурси Нацбанку стануть популярніше, коли на міжбанку збільшиться попит і виростуть ставки", - пояснив поточну ситуацію начальник ділінгового центру Ерсте Банку Дмитро Лазарєв.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас