Позичальників перепоручат "вишибалам" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Позичальників перепоручат "вишибалам"

Кредит&Депозит
1344
Банкіри вже не в змозі самостійно справлятися з проблемними позиками. Для продовження роботи на ринку споживчого кредитування їм доводиться налагоджувати співробітництво з професійними "вишибалам" - колекторськими компаніями, що займаються поверненням таких боргів. Фахівці прогнозують у другому півріччі справжній бум на колекторському ринку.
Росіяни наступаюсь
Передбачається, що левина частка колекторів-новачків буде з'являтися з подачі фінансових установ. Про швидкі плани по створенню такої служби минулого тижня повідомив керівник другого за величиною банку в Україні.
"Зараз ми призупинили роботу з ряду кредитних програм, особливо ризикові позики взагалі перестали видавати. Існують сигнали, що підтверджують, що якість кредитних портфелів значно погіршилося. Снову почнемо змагатися з конкурентами на ринку безстанових кредитів лише після створення власного колекторського центра, що повинен заробити вже в серпні", - заявив голова правління Райффайзен Банку Аваль Володимир Лавренчук. Трохи раніше аналогічні плани задекларувала фінустанова поменше.
"Дотепер ми розвивали підрозділ по роботі із проблемними кредитами, найближчим часом мають намір вийти на ринок колекторських послуг як самостійна структура, здатна конкурувати з існуючими в цьому сегменті гравцями", - розповіла Діловій столиці начальник керування по роботі із проблемними активами роздрібного бізнесу Родовід-Банкі Надія Ремизовська.
Ще кілька місяців назад в Україні взагалі не було компаній, що займаються роботою з боргами по банківських кредитах. "У цей час на ринку реально працюють лише Credit Collection Group та "Ультима", засновником якої є представники польської колекторської компанії.
У стадії організації й налагодження бізнесів-процесів перебувають вітчизняні "Служба виконання зобов'язань" та "Укрборг". Також у швидкому майбутньому планує вийти на український ринок російська "Секвоя Кредит Консолідейшен", - відзначив начальник відділу аналітики Сredit Collection Group Олексій Снігурський. За словами банкірів, середній розмір інвестицій у створення кожного українського колектора-новачка складе порядку 1 млн дол.
"Основними статтями витрат таких компаній є спеціалізоване програмне забезпечення, навчання й тренінги фахівців, технічне оснащення, зв'язок та автотранспорт", - пояснила Надія Ремизовська.
Переплюнути вітчизняні компанії зможе лише "Секвоя Кредит Консолідейшен", що, по слухах, готова вкласти в українську "дочку" порядку 4 млн дол. Керівником російського підприємства є Євгеній Бернштам, що кілька років проробив у ЗАТ "Альфа-банк", а потім у корпорації "Інтерпайп", а тому непогано знає кухню нашого банківського бізнесу. Правда, великі уливання у вітчизняну колекторську компанію фахівці прогнозують лише у випадку вдалої реалізації інвестиційних планів "Секвоя Кредит Консолідейшен": останнім часом на ринку ходять завзяті чутки про продаж великого пакета акцій російської компанії одному з найбільших інвестиційних банків світу - Goldman Sachs.
Колектори ввійдуть у долю
Активний розвиток боргового ринку сьогодні має лише одне пояснення - не зростання проблемних кредитів у банківській системі. Незважаючи на те що протягом січня-квітня 2007 р. питома вага сумнівних позик у загальному портфелі банків, по даним НБУ, збільшився досить незначно - з 1,6 до 1,7%, погіршення якості кредитування фахівці називають стрімким. Особливі побоювання у фінансистів викликає стан портфелів споживчкредитов: залежно від фінустанови розмір "проблемки" у них сьогодні становить близько 10-15% (у банків, що спеціалізуються на споживчому кредитуванню, - до 20-25%).
"Неповернення по автокредитам, іпотеці, позикам юридичних осіб звичайно перебувають на стабільному рівні. Відбувається зростання боргів за невеликими споживчими займами і карткових кредитах", - повідомив заступник голови правління АКБ "Правекс-Банк" Роман Валесюк.
Головною причиною "ахового" стану споживчого кредитування вважають не стільки малограмотність населення, що лише звикає жити в борг, скільки разгнузданність фінансистів, які протягом останнього року надмірно активно спрощували процедури кредитування рядових українців. Ті могли оформити позику без якої-небудь перевірки банком їхнього фінансового стану й вірогідності наданих документів, лише при пред'явленні паспорта й ідентифікаційного коду.
Банкіри вкрай неохоче йдуть на жорсткість вимог до заемщикам-фізичним особам через загострення конкуренції на роздрібному ринку, а проблему неповернень збираються перекладати на плечі колекторських компаній. При цьому вони не виключають зміни формату співробітництва: переходу від роботи "вибивав" за комісію до викупу в банків портфелів проблемних кредитів.
Такий підхід значно цікавіше для фінустанов, які одержать можливість списати неякісні позики зі своїх балансів і зменшити витрати на резервування (під відверто проблемні кредити воно досягає 100% позики), причому навіть незважаючи на останні зміни. "Останнім часом ставки колекторських компаній трохи знизилися, і сьогодні їхньої комісії залежно від якості кредитів варіюються в межах 10-50% суми заборгованості", - розповів Олексій Снигурський.
Фахівці впевнені, що кількість колекторів-новачків буде рости в міру погіршення кредитних портфелів банкірів, і, згідно з нинішніми прогнозами, свого піка борговий ринок повинен досягти в жовтні-грудні. На думку фінансистів, до кінця 2007 р. кількість колекторських компаній у нашій країні повинне досягти 8-10, причому вони будуть самого різного калібру.
"Можуть з'явитися як великі компанії, діяльність яких буде поширюватися на всю територію України, так і місцеві - з регіональною географією роботи", - резюмував Снигурський.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас