ПФТС-індекс у середу виріс на 1,8% до нового історичного максимуму — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ПФТС-індекс у середу виріс на 1,8% до нового історичного максимуму

Фондовий ринок
101
ПФТС-індекс за підсумками торгів у середу виріс на 1,82%, або на 16,58 пунктів, що дозволило йому встановити новий історичний максимум 925,43 пункту.
Індекс росте вже шостий день підряд і чотири останніх дні, після прийняття у Верховній Раді необхідних для дострокових парламентських виборів рішень, щодня обновляє історичні максимуми.
У цілому за цей період ПФТС-індекс виріс на 5,62%, а з початку року його зростання досягло 85,51%.
Сильніше за інших у середу подорожчали акції Єнакіївського металургійного заводу - на 11,24%, Маріупольського заводу важкого машинобудування - на 9,94%, "Західенерго" - на 5,63%, "Азовсталі" - на 4,33%, "Донбасенерго" - на 4,07%, Полтавського ГЗКу - на 3,88%, "Укрнафти" - на 3,33%, "Мотор-Січі" - на 2,58%, "Центренерго" - на 2,47%.
Серед "блакитних фішок" падіння невелике зниження було зафіксовано тільки з акцій "Луганськтепловозу" - на 0,59% та "Укртелекому" - на 0,34%, приватизацію яких розкритикував президент України Віктор Ющенко.
Аналітики "Альфа Капітал України" пояснюють зростання ринку в середу перевищенням попиту над пропозиціями за підсумками торговельної сесії у вівторок.
Генеральний директор компанії з управління активами "Інеко-Інвест" Олег Морква сказав, що зростання ринку багато в чому пов'язаний з незначною пропозицією акцій при наявності високого попиту з боку внутрішніх та іноземних інвестиційних фондів.
На його думку, новина про досягнення політичних домовленостей про проведення дострокових виборів ринок відіграв ще наприкінці травня й 1 червня. "Зараз ново стійне тло, на мій погляд, не дає додаткового впливу", - сказав експерт.
Морква вважає, що додатковий стимул для росту дає недооцінка великої групи українських компаній у порівнянні з російськими компаніями, зокрема, в енергогенерації.
Представник "Інеко-Інвест" висловив думку, що існуючий попит може дозволить ринку вирости в червні на 3-7%, однак у випадку можливого падіння ринку Китаю та розвинених ринків, а також чергового загострення внутрішньої політичної ситуації, український ринок може відкотитися на 3-5%.
"Ми не схильні до зайвого оптимізму в оцінці подальших перспектив його росту, оскільки недавній підйом був обумовлений невеликою пропозицією паперів на ринку", - прокоментували ситуацію на ринку аналітики компанії "Трійка-Діалог".
Торги в середу були відзначені великими угодами з акціями "Мотор-Січ", що навесні оголосила про плани здійснення IPO, на загальну суму 106,2 млн грн, однак вони були зареєстровані до відкриття торговельної сесії і учасники ринку не змогли пояснити їх походження.
"Швидше за все, якась внутрішня операція, - або підтвердження приватного розміщення, або внутрішньої реструктуризації", - висловив припущення Морква.
Серед інших "блакитних фішок" найбільші обсяги торгів були зафіксовані з акціями Єнакіївського метзаводу - 4,92 млн грн, "Дніпроенерго" - 4,65 млн грн, "Азовсталі" - 4,58 млн грн, "Укрнафти" - 3,02 млн грн, "Маріупольські заводи важкого машинобудування" - 1,39 млн грн й "Центренерго" - 1,29 млн грн.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас