АУБ та НБУ домовились щодо Правил надання споживачу інформації про умови кредитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

АУБ та НБУ домовились щодо Правил надання споживачу інформації про умови кредитування

Кредит&Депозит
256
Голова Національного банку України Володимир Стельмах та Президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко обговорили Постанову НБУ № 168 щодо Правил надання споживачу інформації про умови кредитування. Про це FINANCE.UA повідомила прес-служба АУБ.
Як прокоментував результати зустрічі Президент АУБ, ставлення Асоціації і банків до цієї Постанови спокійне. НБУ виконав норму Закону про захист прав споживача і випустив Правила, за якими банки мають показувати реальну ефективну ставку за споживчими кредитами. Це сприятиме створенню прозорих і зрозумілих стосунків між клієнтами і банками. Тож НБУ як регулятор зробив добру справу. І хоча банки зараз матимуть певні технічні ускладнення, в цілому це позитивно позначиться на довірі до банківської системи.
Разом з тим, відзначив Президент АУБ, ці Правила несуть в собі і певні проблеми, які потрібно розв’язувати. По-перше НБУ дав тільки три дні для того, щоб банки почали виконувати ці Правила. Цього недостатньо, оскільки треба внести зміни до регламенту бізнес-процесів, особливо в частині їх інформатизації. Потрібно внести зміни до програм, формату документів тощо. Все це потребує часу, і так швидко це зробити неможливо. Є у Правилах також спірні позиції, як, скажімо, те, що до споживчих кредитів віднесені інвестиційні та іпотечні кредити. Дискусійним є також і те, чому банки мають відносити до ефективної процентної ставки платежі, які здійснюються клієнтом на користь третіх осіб – оцінщиків, нотаріусів тощо, адже це не ті витрати, які саме банки змушують нести своїх клієнтів, – у багатьох випадках – це норма закону.
Сугоняко також наголосив, що забезпечення рівних умов конкуренції на ринку споживчого кредитування є дуже важливим. І коли один передовий регулятор (НБУ) запроваджує вимоги до банків, які змушують їх показувати ефективну процентну ставку, а інші регулятори небанківського фінансового ринку не роблять цього, то банки опиняються в неконкурентній ситуації. Це також має бути виправлено, і щодо учасників небанківського фінансового ринку так само мають діяти такі ж вимоги, як і до банків.
В ході зустрічі Президента АУБ з Головою НБУ від Нацбанку дана принципова згода на обговорення Правил та їх доопрацювання з урахуванням пропозицій АУБ і банків. Асоціація направила банкам листа з проханням надати свої пропозиції, а також звернулась до НБУ з проханням відстрочити терміни впровадження Правил надання споживачу інформації про умови кредитування. Після отримання зауважень від банків Асоціацією буде підготовлено узагальнені пропозиції для подальшого опрацювання документу з керівництвом НБУ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас