Науковці передбачили деградацію штучного інтелекту найближчим часом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Науковці передбачили деградацію штучного інтелекту найближчим часом

Технології&Авто
1391
Науковці передбачили деградацію штучного інтелекту найближчим часом
Науковці передбачили деградацію штучного інтелекту найближчим часом
Деякі аналітики та експерти зі штучного інтелекту прогнозують можливий «колапс моделей», який може призвести до значного зниження ефективності ШІ-систем через використання даних, створених самими нейромережами. Але наскільки реальними є ці прогнози, і що саме означає «колапс моделей»? Медійники Science Alert спробували розібратися.
Термін «колапс моделей» почав обговорюватися у 2023 році. Він стосується гіпотетичного сценарію, коли майбутні системи ШІ стають все менш розумними через збільшення кількості ШІ-згенерованих даних в інтернеті. Сучасні системи штучного інтелекту, що створюють тексти, зображення або музику, потребують великої кількості якісних даних для навчання. Ці дані збираються з інтернету, але останнім часом дедалі більше контенту в мережі створюється самими ШІ.

Читайте також: Як заробити за допомогою штучного інтелекту

Дослідження показали, що системи ШІ, навчені на даних, створених іншими ШІ, поступово втрачають ефективність. Це призводить до погіршення якості та різноманітності моделей. Такий процес нагадує цифровий еквівалент інбридингу, коли зменшується генетична різноманітність і виникають дефекти.
Використання лише ШІ-згенерованих даних може знизити здатність моделей бути корисними, нешкідливими та чесними. Також це може призвести до втрати соціокультурної різноманітності, коли деякі групи людей можуть відчути культурне зникнення через однорідність контенту, створеного ШІ.
Однак, попри ці ризики, більшість досліджень показує, що повний колапс моделей малоймовірний. Насправді ймовірно, що людські та ШІ-згенеровані дані будуть накопичуватися паралельно, що знизить ризик повного колапсу.
Для запобігання можливим ризикам, вважають медійники, необхідно підтримувати здорову конкуренцію в секторі ШІ, обмежуючи монополії, а також інвестувати в розвиток технологій в інтересах суспільства. Крім того, важливо зберігати людські взаємодії та захищати людські дані, щоб уникнути потенційних загроз для культурного різноманіття та соціальної єдності.
За матеріалами:
noworries
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас