Наталія Гайкалова: до Великої Британії зі своїм бізнесом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Наталія Гайкалова: до Великої Британії зі своїм бізнесом

Світ
143
Наталія Гайкалова: до Великої Британії зі своїм бізнесом
Наталія Гайкалова: до Великої Британії зі своїм бізнесом
Відкриття бізнесу в Європі — рішення, до якого останнім часом наближаються багато українських підприємців.
Протягом 2022−2023 років українці тільки в Польщі зареєстрували близько 50 тис. компаній, в Чехії — понад 7 тис.
В той самий час відкрила можливості для українського бізнесу Велика Британія. Ця країна посідає 6 місце за рівнем зростання ВВП, характеризується стабільністю та сталими традиціями, але відома суворою міграційною політикою та власними культурними особливостями.

Особливості реєстрації бізнесу у Великій Британії

Для відкриття бізнесу у Британії не потрібно мати статус резидента — і засновник, і директор можуть бути громадянином будь-якої країни. Варіантів реєстрації є кілька:
● товариство з обмеженою відповідальністю (LTD);
● партнерство з обмеженою відповідальністю (LLP);
● відкрите товариство з обмеженою відповідальністю (PLC);
● філію компанії, яка відкрита в іншій країні.
Реєструється компанія досить швидко, це можна зробити протягом одного дня. Для цього вам потрібно визначитися з назвою компанії, видами діяльності та структурою (хто буде засновником, директором. — Ред.), надати свій паспорт, пройти відео ідентифікацію — і ваша компанія скоро буде зареєстрована.
Документи, які знадобляться для реєстрації:
● назва компанії — потрібно надати від 3-х варіантів. У найменуванні заборонено використовувати кирилицю і слова: Empire, Crown, Imperial, Royal, Bank, National. До назви додається організаційно-правова форма компанії (LTD, PPL тощо);
● установчі документи із вказанням розміру статутного капіталу;
● скан-копії цивільного та закордонного паспортів власника чи директора;
● відомості про юридичну адресу.

Платіжні системи замість банків

Після успішної реєстрації підприємець отримує податковий номер UTR, який знадобиться для відкриття банківського рахунку.
На жаль, як і у ЄС, є проблема для нерезидентів з цим. Банківський рахунок буде простіше відкрити, якщо ви ведете фізичний бізнес на території Великої Британії.
Проте, для цього потрібно мати локального директора, локальний офіс, співробітників — тобто фізичне представництво саме тут.
Вийти із ситуації можна, скориставшись послугами платіжних систем. Серед них:
● Revolut — створена для фізичних осіб і резидентів ЄС. Вона підходить і для українців, які знаходяться під тимчасовим захистом в інших країнах.
● Wise, Payoneer — дозволять зареєструватися тим, чий офіс фізично знаходиться в Україні.

Особливості податкової системи

У Британії компанія буде сплачувати ось такі податки:
ПДВ. Коли оборот на території країни сягне 85 тисяч фунтів, треба буде обов’язково зареєструвати номер ПДВ. Ставка податку — 20%, звітність — щоквартальна;
корпоративний податок на прибуток. Нині це 25%. Проте компанії, які ще не досягли прибутку 50 тисяч фунтів, мають право сплачувати 19%;
податок на дивіденди. Тут він складає 0%, і це є найкращою умовою, якщо порівнювати з країнами ЄС.
Податкову звітність треба подавати кожного року. Але у Великій Британії фінансовий рік не збігається з календарним і рахується від червня до червня або від квітня до березня.
Як саме буде рахуватися ваш фінансовий рік можна відстежити через державний реєстр Британії Companies House.
Є багато українських компаній, які працюють у Великій Британії 10−20 років. На питання «Чи легко вести бізнес? Чи є проблеми з податковою службою або державними органами?» ми почули відгуки, що якщо ти робиш все правильно, за законами, то взагалі ні в кого до тебе питань немає.
Якщо ви вчасно сплачуєте податки, то не отримуєте бюрократичних перепон, нарахувань штрафів тощо. Якщо виконуєте контрактні умови, немає питань до вас і в контрагентів. Все працює як годинник.

Бізнес-клуби та інші особливості британських традицій

Слід звернути увагу на культурні особливості британців. Вони вибудовують стосунки з партнерами та клієнтами роками та не поспішають укласти угоду, доки не отримають детальну інформацію один про одного.
Головна мета такої стратегії — за будь-яких умов уникати конфліктів, які можуть з’явитися через розбіжності у культурних особливостях.
Один зі способів дізнатися про надійність компанії — все той же держреєстр Companies House, який діє за принципом єдиного вікна і передбачає збір статутної та податкової інформації про юридичну особу.
Другий — безпосереднє спілкування. У Великій Британії дуже розповсюджені смол-токи — навіть в черзі за кавою, відвідування бізнес-клубів та нетворкінг-вечірок. Там люди спілкуються на загальні теми, дізнаючись про те, скільки в кого дітей, яких тварин утримують тощо. У такий спосіб вони намагаються зрозуміти, чи збігаються в них погляди на життя, а, відповідно, чи можуть разом співпрацювати.

Підтримка стартапів та інвесторів-емігрантів

Нещодавно на ринок Великої Британії вийшли «Нова пошта», а також «Галя Балувана» («MultiCook»). Це хороший показник, оскільки ці бренди розвивають бізнес у різних країнах з метою диверсифікації та ретельно обирають майданчики.
Протягом останніх п’яти років уряд країни зробив багато кроків, щоб запропонувати більше нових міграційних можливостей для підприємців та інвесторів:
● Start-up visa — видається тим, хто хоче вперше відкрити бізнес у Британії. Вимоги на отримання візи: оригінальна ідея, англійська хоча б на рівні B2, не менше 1270 фунтів стерлінгів на рахунку (мінімальна сума для проживання на місяць. — Авт.).
● Innovator — цю візу можуть отримати підприємці, які вже розпочали бізнес у Британії. Серед вимог також оригінальність напрямку та знання англійської, тільки на рахунку вже має бути не менше 50 тис. фунтів стерлінгів.
Отже, Велика Британія пропонує достатньо сприятливі умови для стартапів та IT-компаній. Українських підприємців приваблюють стабільна економіка, можливість швидкого відкриття компанії, пільгове оподаткування тощо. Але як і скрізь, тут є свої особливості та нюанси, без розуміння яких вести бізнес може виявитися важче, ніж в Україні. Тож варто за необхідності звертатись за експертизою, яка допоможе зорієнтуватися в локальному бізнес-середовищі.
Наталія Гайкалова, засновниця та CEO українсько-польської компанії Finevolution
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас