0 800 307 555
0 800 307 555

Набув чинності закон про безпечне пакування харчових продуктів: нове для виробників

Казна та Політика
239
Набув чинності закон про безпечне пакування харчових продуктів: нове для виробників
Набув чинності закон про безпечне пакування харчових продуктів: нове для виробників
19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України № 2718-IX «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами».
Цей закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами — від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів.
Про це пише Держпродспоживслужба.

Зміни

Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.
Закон зобов’язує виробників і імпортерів:
  • впровадити належну виробничу практику (GMP);
  • декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам;
  • контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти;
  • проводити наукову оцінку ризиків;
  • забезпечувати правильне маркування упаковки.
Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.
У відомстві зауважують, що бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас