239
Набув чинності закон про безпечне пакування харчових продуктів: нове для виробників
— Казна та Політика

19 листопада 2025 року набирає чинності Закон України № 2718-IX «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами».
Цей закон запроваджує сучасні європейські стандарти безпечності для всіх матеріалів, що контактують із харчовими продуктами — від упаковки, посуду, тари та кришок до обладнання, що використовується у виробництві харчів.
Про це пише Держпродспоживслужба.
Зміни
Вперше на законодавчому рівні встановлюються чіткі вимоги до безпечності харчової упаковки та матеріалів, які не повинні виділяти у продукти шкідливих речовин чи сторонніх запахів.
Закон зобов’язує виробників і імпортерів:
- впровадити належну виробничу практику (GMP);
- декларувати відповідність матеріалів встановленим вимогам;
- контролювати міграцію хімічних речовин із упаковки в продукти;
- проводити наукову оцінку ризиків;
- забезпечувати правильне маркування упаковки.
Матеріали та предмети, виготовлені до 19 листопада 2025 року, можуть перебувати в обігу до завершення строку придатності.
У відомстві зауважують, що бізнес матиме час для планової заміни упаковки, а споживачі — поступовий перехід на безпечні матеріали. Це рішення дозволить уникнути дефіциту пакувальних матеріалів і водночас забезпечить дотримання вимог безпеки.
За матеріалами: Finance.ua
Поділитися новиною
Також за темою
Качка пояснив, чи впливає енергетичний скандал на домовленості з ЄС
НАБУ за керівництва САП провели обшуки у ГК «Нафтогаз України»
Залучення іноземної робочої сили: Гетманцев розкритикував ідею
Набув чинності закон про безпечне пакування харчових продуктів: нове для виробників
Зимова «єПідтримка»: скільки держава витратила на програму за п’ять років
Нацбанк оштрафував RozetkaPay та Portmone Group на мільйони гривень за порушення
