Київський КПК вклав майже 15 млн євро у модернізацію під час війни: пріоритети і підсумки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПАРТНЕРСЬКА

Київський КПК вклав майже 15 млн євро у модернізацію під час війни: пріоритети і підсумки

Фондовий ринок
495
Київський КПК вклав майже 15 млн євро у модернізацію під час війни: пріоритети і підсумки
Київський КПК вклав майже 15 млн євро у модернізацію під час війни: пріоритети і підсумки
Головні пріоритети — конкурентоспроможність продукції і соціальна відповідальність: попри війну і зовнішні виклики, Київський картонно-паперовий комбінат продовжує масштабну програму інвестицій. З 2022 року по сьогодні австрійський власник ККПК (Pulp Mill Holding GMBH) вклав у проєкти модернізації виробництва майже 15 млн євро, а за весь період понад 360 млн євро. У пріоритеті й гуманітарна складова.
У 2022 році, на тлі нових викликів, що виникли через війну в Україні, у структурі засновників PMH, яка є власником ПрАТ «Київський картонно-паперовий комбінат», відбулись зміни. Власником холдингу став д-р Хайнц Ціннер (Dr. Heinz Zinner) — управлінець з 60-річним досвідом роботи в індустрії. Його команді вдалося стабілізувати діяльність комбінату і відновити інвестиційну програму.
д-р Хайнц Ціннер (Dr. HeinzZinner)
д-р Хайнц Ціннер (Dr. HeinzZinner)
«Щоб бути конкурентоспроможним на глобальному ринку, українське виробництво потребує заміни застарілих агрегатів новітніми аналогами. Хоча, з огляду на проблеми логістики, ці вкладення — високоризикові», — підкреслив д-р Ціннер (Dr. Zinner).

14,9 млн євро інвестицій під час війни — багато чи мало?

Саме 2022 рік, попри військово-економічні потрясіння, став найактивнішим періодом у контексті фінансування модернізації виробництва, зосередженого в Обухівському районі. В цей час власник вклав близько 9,5 млн євро в оновлення устаткування.
Наприкінці минулого року було ухвалено програму модернізації-2024. Реалії сьогодення вносять свої корективи: станом на початок серпня у ККПК оновили обладнання на 1,7 млн євро. Але очікується, що до кінця 2024 року ця цифра зросте щонайменше у 5 разів, оскільки вже найближчими місяцями планується реалізація кількох масштабних проєктів.

У фокусі уваги Київського картонно-паперового комбінату — обладнання для випуску продукції E-commerce, переробка макулатурної сировини та екологія.

Однією з найбільших новацій стало встановлення лінії фальцесклейки від компанії Versor Engineering (Польща) вартістю 620 тис. євро з ПДВ. Цей трирічний проєкт успішно завершився у 2024 році. Ще одне важливе досягнення — придбання машини для вклеювання відривної стрічки E-commerce, також від бренду Versor Engineering, за 371 тис. євро. Цьогорічна реалізація обох проєктів свідчить про закінчення важливого етапу модернізації виробничих ліній ККПК.
Київський КПК вклав майже 15 млн євро у модернізацію під час війни: пріоритети і підсумки
Серед важливих екологічних ініціатив Київського картонно-паперового комбінату — обладнання для подрібнення джгутів та сепарації металу від німецької компанії Weima. Проєкт вартістю 860 тис. євро стартував торік і буде фіналізований у 2024 році.
Окрім цього, цьогоріч здійснено заміну різальних верстатів на одній із ліній з виробництва рулончика без гільзи. Вартість італійського обладнання Maflex сягнула 449 тис. євро. А найбільшим проєктом, який наразі перебуває на стадії реалізації, є модернізація сушильної частини папероробної машини від компанії Toscotec (Італія). Ціна устаткування — понад 6,8 млн євро, з яких до кінця року буде сплачено майже 2,5 млн. Завершення проєкту планується на 2025 рік.
Вибір напрямків інвестування — невипадковий, адже у тренді сьогодні — саме виробництво пакувальних рішень та «зелені» інновації у сфері рециклінгу, зазначає д-р Ціннер (Dr. Zinner).
Київський КПК вклав майже 15 млн євро у модернізацію під час війни: пріоритети і підсумки

Наряду з модернізацією обладнання, ККПК має ще один пріоритетний вектор вкладень — соціальні програми.

«Підприємство — це не лише машини, а передусім люди»: під таким девізом компанія реалізує важливі не лише для Обухова, а й для всієї країни гуманітарні ініціативи. Серед них — підтримка медичних установ, освітніх закладів, благодійних фондів та армії.
Близько 250 працівників комбінату, тобто фактично кожен десятий, були мобілізовані, і підприємство з власної ініціативи продовжує сплачувати їм зарплати та матеріально підтримувати родини захисників. Загалом на виконання соціальних зобов’язань власник і правління ККПК спрямували за минули рік понад 100 млн грн.
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас