Індекс куті у 2024 році: як змінилась ціна страви за рік
Кутя — традиційна страва, яка є невіддільною частиною різдвяного столу українців. Без неї не обходиться жоден Святвечір. Однак за рік ціна інгредієнтів для її приготування значно зросла.
За підрахунками науковців Інституту аграрної політики, у 2024 році приготування пшеничної куті за традиційним рецептом у 950 грамів коштуватиме 175,05 гривні, пише 24 Канал.
Найдорожчі інгредієнти куті цього року:
- мак — 68,50 гривні за 200 грамів;
- волоські чищені горіхи — 44,89 гривні;
- родзинки — 21,73 гривні за 100 грамів.
Основна складова куті — пшенична крупа з твердої пшениці — коштуватиме 21,30 гривні за 400 грамів. До цього слід додати мед (16,90 гривні за 100 грамів) і цукор (50 грамів) — 1,73 гривні.
Як змінились ціни на продукти за рік
Найбільше зросли ціни на пшеничну крупу та мед — на 122,9% та 111,3% відповідно.
Загалом вартість куті у 2024 році збільшилася на 68,8% порівняно з 2023 роком.
Читайте також: Скільки європейці витрачають на різдвяні та новорічні свята
У порівнянні вартості інгредієнтів для приготування куті у 2023 та 2024 роках спостерігається суттєве зростання цін на основні продукти:
- Мак подорожчав на 59,3%, з 43 гривень за 200 грамів у 2023 році до 68,50 гривні у 2024 році (+25,50 гривні).
- Волоські чищені горіхи подорожчали значно більше — на 87%, з 24,00 гривень до 44,89 гривні, що є найбільшим підвищенням вартості серед інгредієнтів.
- Родзинки також стали дорожчими — на 24,2%, з 17,50 гривні за 100 грамів до 21,73 гривні.
- Пшенична крупа зросла на 122,9%, з 9,60 гривні до 21,30 гривні за 400 грамів, що є найбільшим відсотковим збільшенням серед інгредієнтів.
- Мед подорожчав на 111,3%, з 8,00 гривень до 16,90 гривні за 100 грамів, що також суттєво вплинуло на загальну вартість куті.
- Цукор став дорожчим лише на 7,5% - з 1,61 гривні до 1,73 гривні за 50 грамів.
У скільки обійдеться Святвечір
Традиційні страви на Святвечір у 2024 році коштуватимуть близько 1 365 гривень для середньостатистичної родини.
«Мова йде про різдвяне меню, яке включає традиційні страви для святкового столу середньостатистичної родини: кутю та узвар, смажену рибу, вінегрет, вареники (з картоплею, капустою, вишнями), тушковану капусту, пісний борщ з квасолею, смажену картоплю, а також свіжі та солоні овочі. Отже, вартість святкування Різдва цього року на 41% перевищує минулорічну, яка становила лише 970 гривень. Основною причиною зростання цін є наслідки повномасштабного вторгнення Росії в Україну та воєнні дії, що тривають», — розповів директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко.
За матеріалами: Телеканал 24
Поділитися новиною