Гетманцев пояснив, чому поки що відмовилися від податку на посилки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гетманцев пояснив, чому поки що відмовилися від податку на посилки

376
У Верховній Раді поки що відмовилися від запровадження податків на посилки з-за кордону вартістю менше 150 євро. Але до ідеї повернуться та нададуть перехідний період.
Про це голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев сказав в інтерв’ю РБК-Україна.
«Ця норма знята», — сказав він.
За його словами, логіка тут така сама, як і з податком на розкіш — він стосується обмеженого кола громадян, фіскальний ресурс невеликий (8 млрд гривень потенційних надходжень за рік). «Тому від нього відмовились саме в цьому законопроекті, обравши іншу концепцію», — додав він.
Гетманцев переконаний в тому, «що ми повинні це зробити» не різко, умовно за «один день», а надати перехідний період учасникам ринку.

Обґрунтування податку

Депутат розповів, що основна логіка цього рішення навіть не фіскальна. Логіка полягає в захисті вітчизняного товаровиробника і вітчизняного ритейлу.
«Згідно з заявами, які ми отримали від великих компаній, таких як Intertop, Modna Kasta, Rozetka, вони підуть з ринку щонайдовше в кінці 2025 року через конкуренцію, яку їм створюють великі міжнародні компанії, що використовують згадану пільгу з оподаткування міжнародних посилок, продаючи свій товар через логістичні склади, організовані на території Польщі», — пояснив Гетманцев.
Гетманцев спростував інформацію, що цю норму пролобіювали великі ритейлери. «Ні, це неправда. У нас є законопроект № 5810, розроблений ще три роки тому. Кабінет Міністрів подав його ще до повномасштабної війни на виконання Угоди про Асоціацію з ЄС, згідно з якою оподатковуватись мають міжнародні посилки починаючи від „нульової“ вартості. І, я думаю, коли в 2024 році Мінфін розробляв податковий законопроект, то згадав про цей резерв і включив його в документ. Тобто лобізму там ніякого не було», — додав він.
Нагадаємо, згідно з чинним законодавством не оподатковуються посилки з-за кордону вартістю до 150 євро. Кабінет Міністрів запропонував знизити цю планку до 45 євро. Однак у доопрацьованому проекті щодо підвищення податків ця норма відсутня.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас