ETF як сучасний інструмент для інвестора — думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ETF як сучасний інструмент для інвестора — думка експерта

Особисті фінанси
377
ETF як сучасний інструмент для інвестора — думка експерта
ETF як сучасний інструмент для інвестора — думка експерта
На конференції «Жити на відсотки», що пройшла 18 листопада в Києві, експерти радили, як обрати вигідний та надійний інструмент для інвестицій.
Серед іншого, йшла мова про ETF. ETF (англ. exchange-traded fund, ETF — ред.) — це біржовий інвестиційний фонд, що торгується на ринку як акція або облігація. Якщо казати простіше, це кошик акцій на певний сектор або певний напрямок. Замість того, щоб купити одну акцію, можна купити один фонд, який буде об'єднувати 500 найбільших американських компаній, і зекономити на цьому гроші.
Про це розповів Finance.ua фінансовий радник, лектор, автор статей про фондовий ринок Микита Гупал.
ETF відстежує індекси та повторює їх, або сектори чи окремі активи, золото, нафту, чи валюту. Він торгується на біржі таким чином, як акції, тому фонд можна просто та швидко купити або продати.
Як зазначив Гупал, серед головних переваг ETF фондів — це «пасивність». Ви приділяєте свій час родині, друзям, тому, що вам подобається, а все інше за вас зроблять провайдери ETF- фондів. Ви вибираєте фонд та інвестуєте кожного кварталу, або кожного місяця. За його словами інвестування в ETF в довгостроковій перспективі переграє активну торгівлю.
Але існують також недоліки інвестування в ETF:
  • 1. У кризу, коли падають акції, ETF на акції також падають.
  • 2. Прибутковість ETF: дохід інвестора відповідатиме середньоринковому.
  • 3. Американські ETF заборонені для інвесторів ЄС.
У всьому світі ETF вважаються ефективним засобом для диверсифікації портфеля, оскільки:
— ETF дозволяють інвестувати в широкий спектр активів (акції, облігації, сировинні товари, індекси тощо) в одному інструменті.
— Зменшують несистематичний ризик: інвестування через ETF знижує ризик, пов’язаний з інвестиціями в окремі акції або облігації.
Головна порада для інвесторів: важливо дослідити різні ETF, щоб знайти ті, які найкраще відповідають вашій інвестиційній стратегії, інвестиційним цілям та рівню ризику.
Для прикладу, консервативному інвестору з низькою «толерантністю» до ризику навряд чи підійде потрійний ETF (з кредитним плечем) на технологічний сектор. А схильному до ризику інвестору навряд чи підійде ETF на облігації або дивідендні акції.
Про витрати, пов’язані з інвестуванням в ETF, та як це порівнюється з іншими фондами
Фонди з пасивним управлінням зазвичай мають менші комісії за управління, ніж з активним. А також значно менші комісії ніж ви будете сплачувати, якщо віддасте кошти під управління окремій особі або компанії в Україні.
При інвестуванні в ETF ви сплачуєте дві комісії:
Перша за купівлю у брокера, так само як за купівлю окремої акції. У деяких брокерів відсутня комісія за купівлю ETF, на відміну від купівлі акцій.
Комісія за обслуговування ETF (зазвичай незначна — від 0,03% річних, 0,09%, до 2% річних в залежності від фонду).
Якщо ж ви віддаєте кошти під управління, то там зазвичай фікс 1−2% річних від суми + 20−30% від прибутку.
Оподаткування
Як зазначив експерт, особливостей при оподаткуванні ETF немає, все те ж саме що і з акціями 18% +1,5%. Тому виводити кошти на ФОП і сплачувати менше податків не вдасться.
На питання, як мінімізувати ризики, пов’язані з інвестуванням ETF Микита Гупал відповів: «Ми з клієнтами зазвичай диверсифікуємо портфель ETFами з різних секторів, та додаємо захисних ETF на золото та казначейські облігації США на випадок спаду на ринку або можливої рецесії».
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас