Економіка КНДР зросла після років спаду: до чого тут рф — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економіка КНДР зросла після років спаду: до чого тут рф

312
Економіка Північної Кореї різко зросла у 2023-му після того, як вона демонструвала падіння на протязі років. Про це з посиланням на дані центрального банку Південної Кореї повідомляє Reuters.
Експерти підрахували, що ВВП Північної Кореї у 2023 році зріс на 3,1%: це найшвидше зростання за сім років.

Причини

Однією з головних причин такої динаміки стало те, що після послаблення прикордонного контролю через пандемію Covid-19 зросла торгівля з Китаєм.
«Хоча економічні санкції залишилися, економіка зросла завдяки пом’якшенню обмежень, пов’язаних з Covid, зростанню торгівлі з Китаєм і сприятливим погодним умовам», — сказав представник центрального банку Південної Кореї.
Відомо, що економіка Північної Кореї скоротилася на 0,2% у 2022 році, на 0,1% у 2021 році та на 4,5% у 2020 році через обмеження, пов’язані з Covid та санкції ООН. Під час пандемії гуманітарні організації висловлювали занепокоєння щодо нестачі їжі для жителів КНДР, а в січні лідер країни Кім Чен Ин заявив, що неспроможність забезпечити людей основними життєвими потребами, включаючи їжу, є «серйозною політичною проблемою».
Більшість експертів оцінюють зростання 2023 року як тимчасове, але є й позитивні фактори, такі як можливість подальшого зростання торгівлі з КНР і розширення економічного співробітництва з рф. Зазначимо також, що минулого місяця Пхеньян і Москва домовилися розширити економічну співпрацю.
Агентство Bloomberg підкреслює, що економіка Північної Кореї повернулася до життя, оскільки поставки зброї з росією забезпечили підтримку режиму Кім Чен Ина.
Зростання відбувається, оскільки Кім Чен Ин наблизився до Москви, проігнорувавши заклики США. Також вплинуло скасування обмеженьна кордоні, запроваджених на початку пандемії. Вони заважали торгівлі для економіки, яка постраждала від санкцій.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас