До Державного бюджету України залучено понад 1 трлн грн через випуск державних облігацій з початку повномасштабного вторгнення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

До Державного бюджету України залучено понад 1 трлн грн через випуск державних облігацій з початку повномасштабного вторгнення

Особисті фінанси
48
До Державного бюджету України залучено понад 1 трлн грн через випуск державних облігацій з початку повномасштабного вторгнення
З початку повномасштабного вторгнення інвестори, як українські, так і іноземні, вклали понад 1 трлн грн у державні облігації України (ОВДП). Це суттєво підтримало фінансування захисту та оборони країни, забезпечуючи близько 200 днів необхідного фінансування та становлячи понад 15% ВВП України у 2023 році. ОВДП стали другим за розміром джерелом фінансування державного бюджету України від початку війни.
«Завдяки залученим коштам від ОВДП ми змогли профінансувати понад 200 днів нашої оборони та захисту, що еквівалентно 15% ВВП України у 2023 році. В цілому інвестиції в облігації стали другим за обсягом джерелом фінансування держбюджету після міжнародної допомоги», — зазначив Міністр фінансів України Сергій Марченко.
Роль Укрексімбанку
Державний Укрексімбанк відіграє важливу роль у процесі залучення коштів до державного бюджету через військові облігації. Від початку військових дій Укрексімбанк придбав на аукціонах Міністерства фінансів України державних облігацій на 130,468 млрд грн, а за підсумками роботи на первинному ринку ОВДП у 2023 році, згідно із даними Міністерства фінансів України, Укрексімбанку вдалося зміцнити позиції, посівши 1 місце в рейтингу первинних дилерів Міністерства фінансів. За результатами минулого року можна констатувати суттєве зростання зацікавленості населення в можливості вкладення власних заощаджень у фінансування потреб державного бюджету України: у гривні портфель ОВДП фізосіб зріс на 73%, а у валюті - на 79%.
На що спрямовуються кошти
Військові облігації є інвестиційним інструментом, доступним для громадян, бізнесу та іноземних інвесторів. Дохід від цих облігацій не оподатковується податком на доходи фізичних осіб та військовим збором. Залучені кошти спрямовуються на фінансування потреб Збройних Сил України та підтримку економіки у воєнний час. Таким чином, інвестори забезпечують українську армію зброєю, боєприпасами, технікою, харчуванням та медикаментами.
Як інвестиції підтримали держбюджет
Міністерство фінансів України провело перший аукціон з продажу військових облігацій вже 1 березня 2022 року. Завдяки регулярному проведенню аукціонів було залучено:
  • понад 250 млрд грн — у 2022 році;
  • понад 566 млрд грн — у 2023 році;
  • понад 184 млрд грн — у 2024 році (станом на 21 травня).
Військові облігації стали важливим механізмом для стабілізації фінансової системи та запобігання кризі ліквідності в умовах війни. Вони є другим за розміром джерелом фінансування державного бюджету після міжнародної допомоги та доходів від податків і митних зборів.
ОВДП: win-win для інвесторів та держави
Інвестори в ОВДП підтримують державу, фінансуючи пріоритетні видатки в умовах війни. Кошти інвесторів працюють на перемогу, підтримку економіки та ліквідацію наслідків агресії росії. Власники облігацій отримують фіксований прибуток у визначений заздалегідь час, що робить ОВДП привабливим інвестиційним інструментом з ринковою дохідністю, що перевищує інфляційні очікування, та 100% гарантією повернення коштів від держави.
Як придбати ОВДП
Для придбання облігацій на первинному ринку фізична чи юридична особа має звернутися до банків — первинних дилерів або ліцензованих брокерів. Для клієнтів Укрексімбанку доступний сервіс на сайті Банку «Онлайн-заява на купівлю військових облігацій». На вибір клієнта є можливість підписувати документи та укладати угоди, як у паперовому, так і в електронному вигляді. Наразі на ринку є досить широка пропозиція ОВДП: папери із погашенням через 12 місяців принесуть 15,0% річних, із погашенням через 2 роки — близько 16,5% річних у гривні. ОВДП можна придбати навіть із погашенням у 2027 році, таким чином зафіксувавши 18,0% річних на наступні майже чотири роки.
Гарантії від держави
Внутрішній і зовнішній державний борг є суверенним боргом і являє собою абсолютне й безумовне зобов’язання держави. Усі виплати за військовими облігаціями здійснюються вчасно і в повному обсязі, що гарантує надійність інвестицій у цей фінансовий інструмент.
За матеріалами:
Укрексiмбанк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас