Дмитро Сирота: нові правила боротьби з відмиванням коштів у ЄС. Це потрібно знати бізнесу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Дмитро Сирота: нові правила боротьби з відмиванням коштів у ЄС. Це потрібно знати бізнесу

Казна та Політика
681
Дмитро Сирота: нові правила боротьби з відмиванням коштів у ЄС. Це потрібно знати бізнесу
Дмитро Сирота: нові правила боротьби з відмиванням коштів у ЄС. Це потрібно знати бізнесу
Пресслужба Європейського Парламенту повідомила про прийняття низки нормативно-правових актів, які повинні допомогти ефективніше протидіяти проблемі відмивання коштів. Мається на увазі впровадження оновленого інструментарію, який слід детальніше розібрати.
Нові закони — нові реалії
Як повідомляють у Європейському Парламенті, новоприйняті закони захищатимуть інтереси медіа, журналістів, громадських організацій, компетентних та наглядових органів. Тепер вони матимуть змогу отримати повний доступ до інформації про бенефіціарну власність, яка зберігається в національних реєстрах та взаємопов'язана в ЄС. Окрім поточної інформації, реєстри також включатимуть дані щонайменше за п’ять років.
Отримати доступ до реєстру зможуть усі охочі, проте спочатку вони повинні будуть пройти формальну реєстрацію в онлайн-режимі.
До того ж автори законопроєкту додали декілька обмежень, що стосуються захисту інформації та персональних даних.
Таким чином, реєстри міститимуть лише базову інформацію.
Також тут варто зазначити, що нові закони зобов’яжуть банкірів, юристів, податкових агентів нерухомості, аудиторів та закладів з азартних ігор детальніше прослідковувати операції, які здійснюють їхні клієнти. Це здійснюється з метою мінімізації наявності фіктивних угод та ухилення від сплати податків.
Нормативно-правові акти також надають підрозділам фінансової розвідки (ПФР) розширений інструментарій виявляти та аналізувати випадки відмивання грошей та фінансування тероризму, а також повноваження призупиняти підозрілі операції.
Дью-ділідженс нової ери
Нові закони передбачають посилені заходи належної перевірки осіб клієнтів, після чого так звані зобов’язані особи (наприклад, банки, менеджери активів та криптоактивів або агенти з нерухомості) повинні повідомляти про підозрілу діяльність ПФР та іншим компетентним органам.
З 2029 року професійні футбольні клуби вищого ешелону, які безпосередньо залучені до фінансових операцій з великими сумами та комунікацій з інвесторами або спонсорами, включаючи рекламодавців і трансфери гравців, також повинні будуть перевіряти особи своїх клієнтів.
Щобільше, вони будуть зобов’язані контролювати транзакції та повідомляти про будь-які підозрілі операції ПФР.
Оновлене законодавство містить також положення про підвищену пильність щодо особливо заможних осіб. Йдеться про осіб, загальний статок яких становить щонайменше 50 мільйонів євро. Буде встановлений загальноєвропейський ліміт на готівкові розрахунки у розмірі понад 10 тис. євро, за винятком перерахунків між приватними особами.
Окрім того, в законах прописані заходи для забезпечення дотримання цільових фінансових санкцій та уникнення обходу санкцій.
Централізований нагляд
Для нагляду за новими правилами боротьби з відмиванням грошей у Франкфурті буде створено новий орган — Управління з боротьби з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму (AMLA).
Новостворений орган буде відповідати за безпосередній нагляд за підозрілими фінансовими установами, а також здійснювати втручання у разі порушень, діючи як центральний орган нагляду. AMLA також контролюватиме виконання адресних фінансових санкцій.
Протидія відмиванню коштів
Пакет інструментів стосовно протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (ПВК/ФТ) складається з шостої директиви щодо боротьби з відмиванням грошей, прийнятої 513 голосами «за», 25 «проти» та 33 утрималися.
Також до пакета входить прийнятий Єдиний перелік правил ЄС, за який проголосували 479 депутатів, 61 — проти та 32 утрималися. За створення Управління з боротьби з відмиванням грошей (AMLA) проголосувало 482 депутати, 47 — проти та 38 утрималися.
Для чого в ЄС прийняли нові правила для боротьби з відмиванням коштів?
В Європі не є рідкістю випадки скандалів у секторі фінансів, що пов’язані з такими установами як латвійський банк ABLV, Danske Bank та мальтійський Pilatus Bank.
У 2022 році регулятори США та Данії оштрафували Danske на суттєву суму коштів за результатом того, що близько 200 мільярдів євро було відмито через її естонське відділення в період від 2007 до 2015 року.
За сподіваннями чиновників, новий інструментарій дасть змогу суттєво знизити потік брудних коштів в ЄС.
Наразі в списку підозрюваних у відмиванні коштів, який був сформований Міжнародною групою розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF), перебуває дві країни зі складу ЄС: Болгарія та Хорватія. Не так давно з даного списку видалили Мальту.
Оновлення інструментарію у боротьбі
Потреба в антивідмивному законодавстві загострилася з причини необхідності посилення санкцій, що були накладені на росію за її війну в Україні.
Якщо інструментарій працюватиме так, як це було задумано, олігархи не зможуть використовувати тіньові фінансові структури, щоб уникнути обмеження.
Що далі?
Тепер пакет нових законів повинен бути офіційно прийнятий Радою Європарламенту перед публікацією в Офіційному журналі ЄС. Прийнявши пакет законів, парламент, таки чином, відповідатиме на вимоги громадян, висунуті у висновках, що були зроблені за результатами проведеної Конференції майбутнього Європи. Зокрема мова йде про пропозиції щодо запобігання ухиленню від сплати податків та співпраці з корпоративного оподаткування.
Дмитро Сирота, керуючий партнер «Syrota Dzis Melnyk & partners»
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас