Бізнес пропонує знайти альтернативу підвищенню податків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бізнес пропонує знайти альтернативу підвищенню податків

Казна та Політика
390
Бізнес пропонує знайти альтернативу підвищенню податків
Бізнес пропонує знайти альтернативу підвищенню податків
Бізнес вірить, що боротьба з тіньовою економікою є все ж кращим альтернативним варіантом наповнення бюджету ніж збільшення податків.
Про це повідомляє Європейська бізнес асоціація (ЄБА).
Розуміючи, що загальні додаткові потреби бюджету наразі складають 500 млрд гривень через зростання видатків на оборону — бізнес все ж вважає рішення не розглядати законопроєкт № 11 416-д про збільшення податків виваженим та раціональним.
«Адже наразі весь тягар внаслідок запропонованого підвищення податків лягає на доброчесний бізнес. Це, очевидно, може мати нищівний вплив на бізнес та економіку країни», — сказано в заяві ЄБА.

Що пропонує бізнес

Представники ЄБА впевнені, що зараз потрібно пильну увагу звертати на речі, які є джерелом нечесних та нерівних правил гри в країні. Мова йде про тіньову економіку, де, за оцінками експертів, і знаходяться мільярди недоотриманих гривень в бюджет.
«А тут, власне, потрібні й рішення, які стосуються реформування митниці, і ефективної роботи правоохоронних органів (які б були чесним та прозорим інструментом контролю, а не механізмом тиску, насамперед, на доброчесний бізнес), і початок нормальної роботи Бюро економічної безпеки тощо», — додають в асоціації.
Крім того, потрібні рішення, які б сприяли врегулюванню проблеми тіньової зайнятості — питання зарплат в конвертах тощо.
Також варто переглянути запропонований механізм оподаткування ринку автомобілів, зокрема оцінити фіскальний ефект від оподаткування операцій в сегменті вживаних авто, посилити боротьбу з сірими схемами в сфері електронної торгівлі тощо.

Економічний ефект від збільшення податків

У ЄБА зазначили, що бізнесу б було корисно побачити розрахунки та економічний ефект від збільшення податків — не обмежуючись лише обсягом очікуваних податкових надходжень, а подивитись, яким, за оцінками можновладців, може бути загальний вплив на країну та її економіку, потенційні інвестиції, подальшу роботу бізнесу.
Адже на думку спільноти рішення про збільшення податків може призвести не до збільшення надходжень в бюджет, а до згортання бізнесу, що, власне, спричинить зворотну реакцію і по відношенню до бюджету нашої держави.
Спільнота закликає ще раз ретельно проаналізувати можливі джерела наповнення бюджету країни з пропозиціями на які аспекти було б доцільно, на думку бізнесу, звернути увагу.

Довідка Finance.ua

  • на пленарному засіданні 3 вересня Верховна Рада не змогла ухвалити за основу законопроєкт про підвищення податкових ставок (№ 11 416д);
  • Кабінет Міністрів у липні вніс до Ради законопроєкт № 11 416 про збільшення видатків держбюджету-2024 на 434,6 млрд грн. Згідно з документом передбачалося, що ці видатки будуть забезпечені на 214,5 млрд грн додатковими доходами і на 220,1 млрд грн додатковим фінансуванням: 160,2 млрд грн від збільшення продажу ОВДП банкам і 59,8 млрд грн від скорочення платежів із погашення держборгу.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас