Артем Ковбель: як бізнесу домогтися компенсації збитків – покрокова стратегія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: як бізнесу домогтися компенсації збитків – покрокова стратегія

Особисті фінанси
1770
Артем Ковбель: як бізнесу домогтися компенсації збитків – покрокова стратегія
Артем Ковбель: як бізнесу домогтися компенсації збитків – покрокова стратегія
Ми з командою юристів та незалежних оцінювачів із міжнародними оціночними сертифікатами RICS та TEGOVA супроводжуємо десятки проєктів з оцінки збитків українських компаній на загальну суму близько 500 млн доларів. У цій колонці поділимося досвідом та відповідями на актуальні запитання щодо теми: «Як бізнесу домогтися компенсації збитків — покрокова стратегія».
На початку — трохи теорії
Бізнес, який постраждав від військової агресії росії, умовно ділять на 3 групи:
1. Компанії, матеріальні активи яких було знищено на 100%. І які не можуть провадити господарську діяльність.
2. Компанії, матеріальні активи яких було частково пошкоджено. І які відновлюють свою господарську діяльність.
3. Компанії, матеріальні активи яких анексовані та перебувають на тимчасово непідконтрольних територіях України.
Завдані збитки компаніям теж ділять три основні категорії:
1. Прямі збитки — збитки внаслідок пошкодження, знищення та втрати матеріальних активів (будівель та споруд, обладнання, транспортних засобів, запасів тощо).
2. Непрямі збитки або втрачені вигоди — збитки, внаслідок яких компанія втратила можливість генерувати грошові потоки і, відповідно, отримувати прибуток.
3. Витрати на відновлення матеріальних активів, які постраждали внаслідок військової агресії рф.
Але незалежно від того, до якої категорії належить ваш бізнес, ми рекомендуємо не зволікати і подавати позов проти росії якнайшвидше. Найкраще направити позов до господарського суду за місцем заподіяння шкоди або за місцем наявності майна відповідача з подальшим визнанням та виконанням такого рішення в ЄС.
У чому переваги такої стратегії?
Вона дозволяє:
а). Провести оцінку та зафіксувати збитки судовим рішенням;
б). Отримати можливість визнання та виконання рішення в ЄС;
в). Переуступити чи продати право вимоги, зафіксоване судовим рішенням, третім особам;
г). Бути у першій черзі на отримання компенсації у разі створення національних чи міжнародних спеціальних фондів.
Що потрібно для визнання рішення українського суду за кордоном?
Тут важливо правильно скласти позов та аргументувати свою позицію. Для цього потрібно:
1. Провести оцінку збитків за міжнародними стандартами з чітким описом логіки суми, що обґрунтована документарною базою, яка підтверджує втрати;
2. Повідомити відповідача про справу з дотриманням усіх вимог українського та міжнародного законодавства щодо процедурних питань повідомлення відповідача (останнє необхідно, щоб рішення українського суду потім визнав ЄС);
3. Додати до позовної заяви: а). Посилання на міжнародні конвенції, резолюції та договори, зокрема, про відсутність суверенного імунітету відповідача (з метою дотримання вимог громадського порядку під час визнання та виконання рішення за кордоном); б). Посилання на необхідність визнання росії державою — спонсором тероризму зокрема — це додатково посилить аргумент про відсутність суверенного імунітету відповідача (з метою дотримання вимог громадського порядку при визнанні та виконанні рішення за кордоном); в). Посилання на двосторонні конвенції та договори, а також на принцип взаємності, зокрема, про можливість та процедуру визнання та виконання рішення українського суду за кордоном; г). Згадки про необхідність підняття «корпоративної вуалі» щодо агентів та санаційних осіб, пов’язаних з відповідачем, з посиланням на відповідні міжнародні правові акти та прецеденти.
4. Надати іноземному суду юридичний висновок щодо фінальності судового рішення та набрання ним законної сили.
Що ще треба знати?
Рішення українського суду може бути визнане та виконане за кордоном у порядку, передбаченому міжнародними конвенціями, двосторонніми договорами, а також за принципом взаємності залежно від юрисдикції.
Рекомендую визнавати і виконувати рішення в юрисдикції, де є активи росії, або в юрисдикціях, в яких уряди готові передавати відсотки, що утворилися від заморожених активів росії, на допомогу Україні.
Українські судові рішення щодо відшкодування збитків підлягають визнанню та виконанню. Наприклад, у Польщі на підставі Договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах 1993 року між Україною та Польщею.
Країни-члени Європейського Союзу мають Брюссельську конвенцію, яка передбачає спрощений механізм виконання рішень однієї країни-члена ЄС в іншій країні-члені ЄС. Після отримання українського судового рішення його можна визнати в одній із країн ЄС, а потім спробувати на підставі Брюссельської конвенції виконати і в інших країнах ЄС.
Також з 1 вересня між Україною та ЄС набирає чинності Гаазька конвенція про визнання та виконання іноземних судових рішень у цивільних чи комерційних справах (так звана Конвенція про судові рішення), що також дозволить простіше визнавати українські рішення по всіх країнах ЄС.
Поширені запитання
Виходячи з досвіду, бізнес при подачі позову про компенсацію найчастіше хвилює однаковий набір питань. Нижче надаю їх разом із короткими відповідями:
1. Якими нормативними документами регламентовано оцінку збитків внаслідок військової агресії росії на території України?
Відповідь: Порядком, затвердженим постановою КМУ № 326 від 20.03.2022 р., методикою Міністерства економіки України та ФДМУ (наказ № 3904/1223 від 18.10.2022 р.), національними та міжнародними стандартами оцінки.
2. Чи є позитивна практика стягнення активів на користь України та компенсації збитків приватному бізнесу? Відповідь: ця практика буде напрацьована до кінця 2023 року.
3. Скільки часу загалом займає підготовка всього пакета документів для подання позову проти країни-агресора росії? Відповідь: від 1-го до 3-х місяців.
4. Скільки часу загалом займає проведення оцінки збитків? Відповідь: від 1-го до 3-х місяців.
5. Скільки часу займає отримання позитивного рішення щодо компенсації завданих збитків, а саме задоволення позову з боку українських судів? Відповідь: до півроку.
6. У якій валюті розраховується сума збитків? Відповідь: оцінка збитків здійснюється в UAH, USD чи EUR.
7. При визначенні розміру збитків чи сумуються реальні збитки та втрачена вигода? Відповідь: так, сумуються.
8. Чи можна включити до позову компенсацію витрат постраждалої сторони на юридичний супровід та проведення оцінки? Відповідь: так, у вартість позову можна включити суму витрат на юристів та оцінювачів.
9. Яка середня вартість послуг юристів за юридичне супроводження процесу відшкодування збитків: українські суди, іноземні суди. Відповідь: діапазон ціни від 5 до 30 тисяч доларів.
10. Яка середня вартість послуг оцінювачів за проведення оцінки збитків? Відповідь: діапазон ціни — від 5 до 30 тисяч доларів.
11. Чи можна оцінювати збитки щодо втрати матеріальних активів, які анексовані та перебувають на тимчасово непідконтрольних територіях України? Відповідь: так, можна.
12. Чи можна оцінювати лише втрачену вигоду без оцінки прямої шкоди? Відповідь: так, у тих випадках, коли доведено прямий вплив військової агресії росії на заподіяння непрямої шкоди.
13. Чи можна оцінювати збитки за допомогою незалежного оцінювача, який має міжнародний сертифікат RICS, TEGOVА? Відповідь: так, можна.
14. Чи потрібне залучення до оцінки збитків паралельно з незалежним оцінювачем судового експерта? Відповідь: ні, не потрібно. Методика № 3904/1223 передбачає проведення оцінки збитків незалежними оцінювачами.
15. На яку дату можна оцінювати збитки? Відповідь: на дату завдання шкоди або поточну дату (дату подання позову).
16. Чи потрібно платити мито під час подання позову проти країни-агресора росії? Відповідь: не потрібно.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас