Артем Ковбель: форензік. Основні тренди 2024 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Артем Ковбель: форензік. Основні тренди 2024 року

Особисті фінанси
344
Артем Ковбель: форензік. Основні тренди 2024 року
Артем Ковбель: форензік. Основні тренди 2024 року
Існує як мінімум 2 типи власників бізнесу з погляду підходів в його управлінні.
Перший тип власника — (англ. smart classic entrepreneur — розумний класичний підприємець) — класична школа управління бізнесом — вища освіта, MBA, знання фінансових метрик тощо.
Другий тип власника — (англ. smart street entrepreneur — підприємець, що виріс на вулиці) — це навпаки підприємець, що інколи не те, що не має MBA, але й не має вищої освіти. Чи здобув й те, й інше вже після створення бізнесу.
Сьогодні кожен з них має вигризати ринок крок за кроком. Для цього потрібні фундаментальні фінансові знання. Адже зараз на ринку в умовах війни панує значна турбулентність, відсутність ліквідності та максимальна компресія серед конкурентів.
У 2024 році також почастішали запити в частині проведення процедури форензік. Адже це інструмент боротьби з внутрішньокорпоративним шахрайством.
Новий тренд — використання цього інструмента з метою оптимізації витрат компанії.
Досить часто у власників бізнесу немає можливості розбиратись та вступати в дебати з топменеджерами щодо причин збільшення витрат, тому дану функцію делегують форензістам, які розкладають собівартість на молекули.
Інший тренд 2023−2024 років — використання процедури форензік як метода вирішення внутрішньокорпоративних суперечок між партнерами у бізнесі.
Нагадую, що форензік — напрям, який аналізує як матеріальні, так і нематеріальні аспекти діяльності бізнесу компанії. Саме тому у внутрішньокорпоративних чварах він допомагає проаналізувати всі аспекти діяльності бізнесу. Наприклад: наявність конфлікту інтересів, реальний фінансовий результат компанії та навіть психологічний настрій партерів в бізнесі.
Також, частішають запити від банків щодо «asset tracing» (з англ. asset tracing — пошуку незаконно відчужених активів) та запити щодо «asset recovery «(з англ. asset recovery — повернення незаконно відчужених активів).
Деякі позичальники незаконно виводять кошти, надані банком для ведення господарської діяльності. Так зване нецільове використання коштів, нехтуючи правилами фінансової гігієни.
Саме процедура форензік допомагає знайти та повернути ці кошти позичальнику.
Форензік також допомагає проаналізувати бізнес з погляду інвестабельності. Тобто, чи варто вкладати в нього кошти. Як з погляду фінансової моделі, так і з погляду благонадійності потенційного партнера. Щоб запобігти так званим «смузі стартаперам».
Зараз час, коли помилки недопустимі в умовах обмеженості фінансових ресурсів, тож форензік допомагає заощадити кошти.
І нарешті, інструмент форензік використовують як незалежний «helicopter view» (з англ. helicopter view — вид зверху). Тобто незаангажований погляд зі сторони на успішний бізнес з метою формування нових підходів в його розвитку.
Як то кажуть, зі сторони завжди видніше, бо є певна відсутність сформованих паттернів ведення з усталеного бізнесу.
Форензік — це як «cherry picking» (з англ. збирання вишень). Так би мовити, інструмент збирання консолідації Вашого бізнесу в частині фінансової безпеки. А також один з головних інструментів розумних підприємців сьогодення.
Артем Ковбель, партнер, співзасновник Crowe Erfolg, член ASIS, ACFE, ASCP
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас