54 делегації МАГАТЕ закликали притягнути росію до відповідальності за загрози ядерній безпеці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

54 делегації МАГАТЕ закликали притягнути росію до відповідальності за загрози ядерній безпеці

Енергетика
229
54 делегації МАГАТЕ закликали притягнути росію до відповідальності за загрози ядерній безпеці
54 делегації МАГАТЕ закликали притягнути росію до відповідальності за загрози ядерній безпеці
54 делегації в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) підтримали підготовлену Україною заяву про загрози ядерній і радіаційній безпеці, які створює росія. Відповідна заява була озвучена та підтримана на «Міжнародній конференції МАГАТЕ: формування майбутнього», що відбувається у Відні.
«Вперше в історії держава-член МАГАТЕ навмисно атакувала та захопила контроль над мирними ядерними об'єктами, що належать іншій державі-члену МАГАТЕ. Ми засуджуємо захоплення росією та мілітаризацію ЗАЕС, що може призвести до серйозних наслідків для ядерної безпеки. Навмисне ігнорування росією міжнародного права, її присутність і дії на ЗАЕС, а також напади на критично важливу енергетичну інфраструктуру України продовжують наражати на небезпеку Україну та ширший регіон. Ми закликаємо до продовження зусиль, щоб притягнути росію до відповідальності за створення загроз для ядерної безпеки», — наголосили країни, що підтримали заяву.
Міністр енергетики України Герман Галущенко, коментуючи рішення делегацій МАГАТЕ, зазначив: «Це ще один крок цивілізованого світу до витіснення росії зі сфери атомних технологій, де вона тримала лідерство навіть після зухвалого злочину проти ядерної безпеки світу. Наступним кроком мають бути санкції проти атомної галузі країни-терориста.
Окрім цього, росія має виконати вимоги чотирьох резолюцій Ради керуючих МАГАТЕ та резолюції Генеральної конференції МАГАТЕ 2023 року про негайне виведення російських військ та іншого несанкціонованого персоналу із Запорізької АЕС".
У спільній заяві країн також акцентується на важливості «семи незамінних стовпів забезпечення ядерної безпеки та безпеки під час збройного конфлікту», а також необхідності дотримання п’яти конкретних принципів для ЗАЕС, які були оголошені Генеральним директором Ради Безпеки ООН з урахуванням суверенітету і територіальної цілісності України. Окрім цього, країни-підписанти відзначили важливість роботи МАГАТЕ та генерального директора Агентства Рафаеля Гроссі у запобіганні ядерній аварії в Україні.
Водночас акцентується, що війна перешкоджає здатності МАГАТЕ ефективніше впроваджувати гарантії в Україні. Зазначимо, що відповідна спільна заява була проголошена очільницею української делегації на «Міжнародній конференції МАГАТЕ: формування майбутнього», — заступницею міністра енергетики України Світланою Гринчук.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас