Австралия анонсировала открытие границ с 1 декабря — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Австралия анонсировала открытие границ с 1 декабря

Мир
271
Зараз оптимістичні настрої щодо майбутнього світової економіки переважують побоювання, але ситуація може кардинально змінитися в короткі строки. Причому причиною для зростання панічних настроїв може виявитися буквально що завгодно.
Поки що спостерігаємо корекцію за основними американськими фондовими індексами, які активно зростали в 2020 році, незважаючи на кризу. Так, наприклад, S&P 500 за останні 12 місяців додав 17%, а технологічний NASDAQ — 42%. Коефіцієнт P/E S&P 500 дорівнює 18,1х — це максимальне значення з часів «доткомів» 2001 року.
Проблема в тому, що прибутковість американських 10-річних облігацій почала різко збільшуватися на тлі зростання інфляційних очікувань, внаслідок чого розмір премії за ризик почав стрімко знижуватися і досяг 3,18% (прибутковість S&P 500 мінус прибутковість безризикового активу), що відчутно нижче від середнього значення за останні 10 років у 4,03%.
Інституційні інвестори готові купувати акції тільки в тому випадку, коли отримують гідну винагороду за ризик порівняно з безризиковими активами, до яких відносяться американські «трежеріс».
Прибутковість 10-річних паперів протягом кількох місяців злетіла з 0,5% до 1,3%, оскільки ФРС планує таргетувати інфляцію на рівні 2% з метою стимулювати відновлювальні процеси.
Додатковий інфляційний тиск створюють безпрецедентні фіскальні стимули, що передбачають активну емісію і зростання держборгу. За останні 9 місяців індекс споживчих цін збільшився з 0,2% до 1,4%, в результаті чого учасники ринку не виключають можливого розгону інфляції до 3−4% вже в найближчі місяці.
Зупинка бізнес-активності в сукупності з безконтрольною роботою «друкарського верстата» є ідеальним рецептом для пробудження інфляції. Зростання довгострокової прибутковості за облігаціями ми спостерігаємо не тільки в США, але і в інших розвинених країнах, зокрема Німеччині. У будь-який момент ФРС може відмовитися від програм кількісного пом’якшення і почати підготовку до підвищення ставок в найближчі рік-два.
Яким саме чином події будуть розвиватися далі - абсолютно неможливо передбачити. Одне відомо точно: якщо у ФРС припинять вливати ліквідність на ринки або хоча б натякнуть на подібну можливість, постраждають всі. Особливо активи країн, що розвиваються, які залучали інвесторів можливістю прилаштувати «дешевий» капітал під високі ставки.
На початку 2020 року ми вже бачили, який вплив панічні настрої можуть надати на валютний ринок.
Зараз набагато більше причин для зростання курсу гривні, ніж для його падіння. Суперечливе ставлення до ризикових інструментів з країн, що розвиваються, і ціла купа внутрішніх проблем чинитимуть тиск на нацвалюту.
Поки що інвестори продовжують проявляти підвищений інтерес до ОВДП, незважаючи на зниження їх прибутковості: вперше з літа 2020 року портфель нерезидентів перевищив 100 млрд грн.
Попит на борг залишиться одним з ключових факторів підтримки курсу, але варто віддавати собі звіт, що міцний курс не влаштовує ні експортерів, яким стає складніше конкурувати на ринку, ні уряд, зацікавлений у збільшенні бюджетних надходжень у гривні.
Багато чого буде залежати від активності Нацбанку, але за підсумками весни курс здатний перевалити за позначку в 28 грн за долар з високою ймовірністю подальшого зростання до кінця року до позначок в 28,50−29,00 грн за долар.
Не будемо забувати і про можливе зниження попиту на ОВДП з боку нерезидентів через проблеми в отриманні нового траншу МВФ. У минулому вони завжди вкрай негативно реагували на відсутність прогресу в переговорах, оскільки позики організації не тільки дозволяють полегшити фінансову ситуацію в країні, але і є важливим маркером структурних реформ.
Поки що Мінфін успішно покриває потреби в позиках за допомогою одних аукціонів ОВДП, однак ризики того, що приплив капіталу в облігації скоротиться, за аналогією з другою половиною минулого року, вкрай великі.
З травня 2020 року індекс долара подешевшав майже на 9%, але з січня 2021 року спостерігається невелика корекція. Складається відчуття, що всі можливі причини для падіння вартості «американця» вже включені в поточні ціни.
До того ж більша частина цього руху сталася під час вкрай несприятливої епідеміологічної обстановки в США в порівнянні з Європою.
У 2021 році економісти переглядають прогнози і очікують, що американська економіка буде зростати випереджальними темпами. Думаю, найближчі місяці повинні виявитися спокійними для долара, оскільки інвестори будуть оцінювати вплив стимулів на економіку і не вдаватимуться до активних дій.
Вартість гривні до долара стабільно знижується протягом всієї історії і будь-яких причин для зміни цього глобального тренда немає.
Найкращою стратегією є купівля долара невеликими частинами від заощаджень під час кожного відчутного зниження курсу. Коли в новинних виданнях з’являються заголовки про рекордне зростання курсу, діяти вже пізно.
Найкраще розбити капітал на кілька частин, щоб повною мірою захиститися від негативного ефекту динаміки валютного ринку і тримати заощадження в доларі, євро і гривні.
Головне — в жодному разі не обмінювати валюту на максимальних відмітках: вічно зростання тривати не може, а значить, може з’явитися можливість зробити операцію за більш привабливим курсом.
Якщо є бажання розмістити кошти на довгий строк, то варто розглянути інвестиції в цінні папери, наприклад, в ОВДП, які приваблюють не тільки більш високою ставкою, ніж за банківським депозитом, але і відсутністю необхідності платити податки з доходу.
Сергій Родлер, аналітик TeleTrade
По материалам:
Коментарі
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас