Morgan Stanley прогнозирует заметное укрепление гривны — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Morgan Stanley прогнозирует заметное укрепление гривны

Валюта
2623
Згідно з аналітикою Опендатабот, в 2020 році податкова служба в п’ять разів частіше штрафувала підприємців при роботі з РРО. Серед найбільш частих порушень — відсутність касового апарату і невидача чека покупцеві.
Бізнес часто противиться цій ідеї фіскалізації через нерозуміння і всіляких домислів. Тому сьогодні пропоную поговорити про найпопулярніші страхи і міфи підприємців. Разом постараємося ці міфи розвінчати.
Касовий апарат «вбиває» спрощену систему оподаткування
Незважаючи на те, що з 1 серпня 2020 року у підприємців є можливість видавати чеки за допомогою програмного реєстратора розрахункових операцій (ПРРО), у свідомості підприємця досі касовий апарат асоціюється із залізним приладом. А його потрібно купити, знайти місце, де поставити, встановити і навчитися користуватися. І щомісяця витрачати гроші на його обслуговування. Це справді може бути накладно.
Але з програмною касою все набагато простіше. Скачав додаток, зареєструвався, завантажив з Excel список товарів і працюй.
Крім того, для більшості підприємців (за винятком деяких категорій) не вводиться вимога вести торговий облік. Тобто жодних додаткових складнощів.
Касовий апарат призначений виключно для реєстрації обсягу продажів — для контролю того, що сплачені податки відповідають кількості і вартості проданих товарів. У момент пробивання чека в податкову передається назва продукту, ціна і кількість. Більше нічого.
Не по кишені малому бізнесу
Цей міф пов’язаний з першим побоюванням. До введення програмних РРО, дійсно, так і було. Щоб встановити один касовий апарат, підприємець витрачав 5−7 тис. грн і ще в середньому 300 грн віддавав щомісяця за обслуговування. Плюс папір-7−10 копійок за кожен роздрукований чек.
Якщо кас потрібно кілька, сума виходить значна. Звичайно, не кожен підприємець міг собі таке дозволити.
З програмним РРО все зовсім інакше. Видавати електронні чеки можна максимум за 150 грн на місяць. Є повністю безкоштовний варіант каси від податкової.
Також у деяких комерційних розробників можна безкоштовно працювати до певної кількості чеків. Немає необхідності витрачати гроші на купівлю обладнання. Досить мати смартфон, комп’ютер або планшет. Сьогодні практично у кожного підприємця є хоча б один з цих гаджетів.
Мені поки що чеки не потрібні, навіщо ускладнювати життя
Дійсно, для більшої частини підприємців термін обов’язкового встановлення касових апаратів перенесли на 2022 рік. І навіть якщо поки що ваш бізнес не в тій категорії, якій вже треба видавати чеки, це не привід не цікавитися темою. Час пролетить непомітно. Малоймовірно, що термін переноситимуть і далі.
Краще почати готуватися заздалегідь, щоб потім не потрапити під штрафи. Тим більше, є програмні РРО. На підключення каси в смартфоні ви витратите лише пару годин замість тижня, як було б із залізною касою. Досить завантажити і почати розбиратися. Це дозволить налаштувати все необхідне до того моменту, коли видача чеків стане обов’язковою для вашого бізнесу.
Крім того, програмна каса — це додаткова вигода. Встановивши ПРРО, ви зможете підняти дозволений ліміт доходу з 1 млн до 5 млн.
У мене немає ресурсів на касира
Для початку роботи з цифровим касовим апаратом немає необхідності наймати окремого фахівця.
Крім того, що встановити ПРРО набагато легше, ніж залізну касу, він ще й автоматизує всю звітність. І навіть дає можливість віддалено управляти налаштуваннями кас, якщо їх кілька.
Таким чином, навіть без залучення додаткового співробітника, ви зможете налаштувати торговий облік, якщо раніше його не вели. Або спростити, якщо він у вас є. Програмні каси, по суті, перетворюють обов’язкову вимогу від податкової – видавати чеки — на інструмент оптимізації та підвищення ефективності торгівлі.
Програмні РРО ввели, але використовувати їх неможливо
Це найабсурдніший міф. Його спростовує статистика. За даними, наприклад, Міністерства фінансів, тільки з серпня до грудня 2020 року за допомогою безкоштовної програмної каси від податкової служби зареєструвалися близько 60 тис.кас. Вони видали понад 100 млн чеків.
За даними Opendatabot, сьогодні кількість е-чеків становить 5% від усіх. І з кожним днем їх кількість зростає. Це тільки дані по державному продукту. А на ринку зараз працюють десятки комерційних розробників.
Наприклад, за допомогою «Вчасно.Каса» 1200 кас видали вже понад 4 млн чеків. Серед компаній-першопрохідців є і маленькі магазини, і лідери ринку, такі як Rozetka, Avon, Intertop, Фокстрот і багато інших.
Навіть якщо виникають перебої з доступом до Інтернету, чого багато хто побоюється, програмна каса здатна працювати в офлайн-режимі. Просто інформація про продаж потрапить на сервер податкової із запізненням, після того, як відновиться інтернет-з’єднання зі смартфоном або ноутбуком.
***
Ще зовсім недавно і електронні документи здавалися марною тратою бюджету, а зараз це один з основних інструментів підвищення ефективності бізнесу. На черзі електронні чеки.
Андрій Конішевський, керівник проєкту «Вчасно.POS”
По материалам:
НВ
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас