🎁Конкурс от Finance.ua: расскажите свою уникальную историю и выигрывайте приз — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

🎁Конкурс от Finance.ua: расскажите свою уникальную историю и выигрывайте приз

Личные финансы
3600
Україна може пережити 2021 рік і без кредиту від МВФ. Фонд дав би гроші, але його не влаштовує недостатня боротьба з корупцією і якість бюджету.
Про це заявив ексзаступник Голови Правління НБУ, фінансист, економіст Олександр Савченко в коментарі виданню «ГОРДОН».
«Навіть якщо Україна не отримає кредит від МВФ, цей рік зможе пройти. З невеликими проблемами для курсу в четвертому кварталі і зі скороченням деяких витратних статей, як правило інвестиційних. Менше будемо будувати, ремонтувати, купувати. Але катастрофічних сценаріїв немає», — заявив Савченко.
Він зазначив, що МВФ може запропонувати перейти до нової програми. Але вона буде готова лише на кінець 2021-го. «Ситуація не катастрофічна, але напружена для нас. Тому що за своїми кредитними лініями на нас будуть косо дивитися Європейський Союз, Світовий банк та інші кредитори», — додав економіст.
«МВФ із задоволенням дав би нам гроші. Тому що є на те політична воля у головного акціонера — США. У нього дві ключові претензії. Перша — недостатня боротьба з корупцією, непрозоре призначення та звільнення керівників нових антикорупційних органів. Другий момент — недостатня якість бюджету, надмірно оптимістичні дані щодо доходів і темпів зростання. Вони впевнені, що потрібно більш реалістично вказати доходи, зменшити їх, а тоді і переписати видаткову частину. Все це веде до перегляду бюджету. Є ще технічні питання, але вони не відіграють значної ролі», — пояснює Савченко.
Він зазначив, що Україна продовжує закривати наявні проблеми за рахунок кредитів. Витрати з їх обслуговування вже досягли 12% ВВП. «Минулий рік Україна провела непогано — падіння було на рівні 4,5% ВВП. Наше падіння було не таким істотним, як передбачалося. Хоча робочих місць знищили дуже багато, капітальні інвестиції впали на 40% – це значно. Практично всі наші проблеми ми покриваємо завдяки дорогим кредитам. Зовнішні спекулянти нас не залишили і продовжують заводити гроші. Обсяги, звичайно, разів у п’ять впали, але ця можливість продовжує їх приваблювати, тому що хороші умови — 11−12%. У доларах це колосальна прибутковість. Певною мірою це нас рятує, але, з іншого боку, борговий тягар нависає над країною. На обслуговування — виплату відсотків і погашення боргів — йде близько 12% ВВП», — підсумував економіст.
Раніше стало відомо, що продовження співпраці МВФ з Україною перебуває під загрозою зриву. Головна проблема — домогтися схвалення народними депутатами Верховної Ради законодавства про боротьбу з корупцією та судову реформу.
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас