«Красная» зона расширилась. Винницкая область пошла на локдаун — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Красная» зона расширилась. Винницкая область пошла на локдаун

Казна и Политика
4223
Український експерт з міжнародних енергетичних і безпекових відносин Михайло Гончар вважає, що бажання повернути фіксовану ціну на газ для населення і теплокомуненерго негативно позначиться на співпраці нашої країни з МВФ, тому що це не ринкове рішення. Експерт зазначає: якщо є фіксована ціна, то ринку як такого немає.
«Ринок залишається тільки для промислових споживачів. А для інших — він повернеться в звичне доринкове русло. Ціна на газ, який ми купуємо, все одно коливається. Відповідно, виникне проблема, пов’язана з тим, що якщо тариф по реалізації газу населенню виявиться нижчим за ринкову ціну, то хтось повинен покривати різницю. Знову постає питання відповідних субсидій з бюджету. Тому, звісно, МВФ не схвалить подібні рішення», — зазначає Гончар.
Крім того, експерт зазначає, що повернення фіксованої ціни на газ матиме наслідки для громадян. На його думку, з’явиться заспокоєність, але вона буде залежати від того, на якому рівні зафіксують ціни.
«Хтось каже, що це все одно висока ціна. Хтось і зовсім вважає, що газ внутрішнього видобутку має бути майже безкоштовним. Є така популістська течія. Суб’єкти господарювання і взагалі вважатимуть, що, по суті, їх позбавляють прибутку, тому що вони тримають ціни на якомусь мінімумі. Так чи інакше ситуація не буде виглядати оптимістично. Це не розвиток, це буде відкат назад і стагнація, з усіма наслідками, що з цього випливають», — каже експерт.
Михайло Гончар зазначає, що влада була в шоці після переходу на вільний ринок газу, злякалася його і зробила крок назад. На його думку, це позначиться на відносинах не лише з МВФ. Інші потенційні зарубіжні інвестори можуть відмовитися вкладати гроші в проекти в нашій країні, адже вони так чи інакше орієнтуються на співпрацю України з Міжнародним валютним фондом як індикатор того, що з цією країною можна співпрацювати.
«Я розумію, що нинішня влада робить ставку на те, що протримаємося і без МВФ, а на сировинних ринках намічається непогана кон’юнктура, але це така короткозорість. Кон’юнктура лише дає час протриматися, а у нас великі виплати за зовнішнім боргом. Тому розплатою за це рано чи пізно буде або включення друкарського верстата, з усіма наслідками для інфляції, або збільшення запозичень, як, наприклад, випуск ОВДП, а також зовнішні та внутрішні запозичення, під шалені відсотки. А це збільшує загальний борг, який потім все одно доведеться віддавати» , — підсумував Михайло Гончар.
Нагадаємо, на засіданні 5 березня Найкоміссія з енергетики і комунальних послуг попередньо схвалила впровадження так званого «готового газового продукту». Це механізм, який дозволить побутовим споживачам купувати газ за фіксованою ціною на рік.
По материалам:
РБК-Україна
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас