Плохие активы выведут из ПриватБанка за два года — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Плохие активы выведут из ПриватБанка за два года

Фондовый рынок
494
Розуміння, що Україні потрібні пенсійні накопичення, з’явилось не зараз, а понад 20 років тому. Вперше — у 1998 році в Указі Президента. Відповідно до пенсійної реформи 2003 року в Україні мали запрацювати три рівні пенсійної системи.
Про це повідомили у Міністерстві соціальної політики України.
Однак, як бачимо, досі, протягом 16 років, другий рівень пенсійної системи — обов’язкові пенсійні накопичення — не запроваджений.
Чи мають українці пенсійні накопичення? Добровільні пенсійні накопичення мають менше мільйона людей — це близько 9% від кількості застрахованих найманих працівників. Такий невеликий відсоток — наслідок систематичної неуваги держави до розвитку цієї системи попри те, що вона виконує важливу соціальну функцію.
Фактично, для більшості зараз працює лише перший, солідарний рівень пенсійної системи. Але у відомстві зазначають, що лише солідарні пенсії вже ніколи не зможуть забезпечити гідне життя, і пояснюють чому.
«Солідарна пенсійна система може нормально працювати, якщо внески сплачують принаймні вдвічі більше людей, ніж отримують пенсії. Далі буде складніше. Народжуваність падає, тривалість життя збільшується. Тому з часом кількість працюючих по відношенню до кількості пенсіонерів буде зменшуватись», — йдеться у повідомленні.
За розрахунками фахівців Інституту демографії ім. Птухи у 2050 році буде 9,7 мільйонів осіб, за яких сплачуються внески до Пенсійного фонду України, та 11,7 мільйонів пенсіонерів.
Недостатність джерел фінансування. Несистемне зниження ставки ЄСВ у 2016 році майже вдвічі не привело до детінізації ринку праці, але призвело до скорочення фінансових можливостей солідарної пенсійної системи. Планувалось частину цього зниження направити на внески до накопичувальної пенсійної системи, але її не запровадили.
Знизивши навантаження на бізнес, держава отримала недофінансовану солідарну пенсійну систему і не запропонувала людям пенсійні накопичення як компенсатор.
Плохие активы выведут из ПриватБанка за два года
Чи це означає, що розмір пенсій буде знижуватися? У Мінсоцполітики кажуть, що розміри пенсій не зменшуватимуться. Але це означає, що зарплати зростатимуть швидше за пенсії, і при виході на пенсію з солідарної системи людина зможе отримати лише приблизно одну п’яту від того, що заробляла, поки працювала.
По материалам:
Фінансовий клуб
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас