В Германии назвали сроки запуска «Северного потока-2» — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Германии назвали сроки запуска «Северного потока-2»

Энергетика
1390
За підсумками 2020 року небанківські фінансові установи наростили обсяги операцій, зокрема страхові компанії заробили 2,2 млрд грн.
Про це йдеться в квітневому огляді небанківського фінансового сектору від НБУ.
За даними Нацбанку, майже всі сегменти зафіксували суттєві, а окремі – й рекордні показники прибутковості, лише кредитні спілки отримали збитки внаслідок формування резервів під кредитні втрати.
Страхові компанії у IV кварталі відновили зростання активів після скорочення у ІІ та ІІІ кварталах. Також зросли валові страхові премії, рівень виплат становив 35% для ризикового страхування та 13% для страхування життя, протягом року він був майже незмінним.
За 2020 рік страховики продемонстрували рекордні прибутки – 2,2 млрд грн. Рентабельність активів сегменту становить 3,4%, що є найліпшим показником серед усіх небанківських фінустанов.
Кредитні спілки – найменший за розміром сегмент – виявився найвразливішим до кризових явищ через зниження платоспроможності позичальників та законодавчу заборону на нарахування штрафів за несвоєчасне обслуговування позик.
Це призвело до погіршення якості кредитного портфеля. Частка прострочених на більше 90 днів кредитів за рік зросла понад удвічі, відрахування в резерви під кредитні збитки суттєво збільшилися наприкінці року. Активи сегменту за IV квартал скоротилися на 11%.
Активи фінансових компаній, попри зменшення в ІV кварталі, за результатами минулого року зросли на 12%. У IV кварталі зростали кредитування та факторингові операції, переважно пов’язані з купівлею проблемної заборгованості, які за обсягами майже зрівнялися з кредитуванням. Обсяг операцій фінансового лізингу в останньому кварталі зріс на 44% порівняно з попереднім. Обсяг прибутків фінкомпаній у 2020 році був вищим, ніж роком раніше.
У ІV кварталі обсяг нового кредитування ломбардами відповідав показнику 2019 року. Структура наданих кредитів за видами застави та коефіцієнт покриття кредитів заставою протягом року залишалися незмінними, тому торік цей сегмент продемонстрував прибуток на рівні 2019 року.
Подальший гармонійний розвиток небанківського сектору забезпечить очікуване у 2021 році прийняття нових законів з регулювання цього сектору фінансового ринку. Зокрема, будуть урегульовані питання прозорої структури власності, платоспроможності, належного управління ризиками, захисту прав споживачів.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
По материалам:
РБК-Україна
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас