Межбанк: сложная пятница на валютном рынке — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Межбанк: сложная пятница на валютном рынке

Валюта
767
Верховна Рада під час позачергового засідання у вівторок ухвалила у другому читанні і в цілому законопроєкт №4398, який передбачає обов’язкову реструктуризацію боргів за споживчими кредитами, які були надані фізичним особам в іноземній валюті під заставу житла.
Що передбачено документом:
  • реструктуризація проводитиметься на підставі заяви позичальника, яка подається кредитору;
  • конвертація боргів у гривні здійснюється за середнім курсом, а саме – середній курс між тим, який був на момент видачі кредиту, і тим, який буде на момент реструктуризації;
  • пропонується списати всі борги за неустойку, штрафи і пеню.
Також ВР ухвалила такі документи:
  • законопроєкт №4475, який продовжує на 5 місяців дію мораторію, що забороняє банкам стягувати майно громадян України, надане як забезпечення кредитів в іноземній валюті;
  • законопроєкт №4399 про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо реструктуризації зобов’язань за кредитами в іноземній валюті та адаптації процедур неплатоспроможності фізичних осіб). Він передбачає звільнення від сплати ПДФО з прощеного боргу.

Довідка Finance.ua:

  • Мораторій на стягнення майна за валютними кредитами був уведений у 2014 році для захисту валютних позичальників, які у зв’язку з кризою та різкою девальвацією не могли платити за кредитами. Банкам було заборонено звертати стягнення на майно громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті.
  • У Нацбанку вважають, що подовження дії мораторію на три роки, передбачене законопроєктом №4475, законсервує проблему валютних кредитів.
  • При цьому НБУ підтримує передбачені законопроєктом №4399 зміни до Податкового кодексу щодо звільнення від оподаткування прощених сум боргу та інших доходів, що виникають унаслідок реструктуризації кредитів у іноземній валюті.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в пригоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
По материалам:
Finance.ua
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас