Банки уменьшили долю проблемных кредитов до трети — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки уменьшили долю проблемных кредитов до трети

Кредит&Депозит
378
Пай у спадщину – один із видів спадкування нерухомості. Особливість цього спадку у тому, що паї роздавали понад 25 років тому, і таке право на користування землею часто не підкріплено документами. А під час оформлення спадщини на пай відсутність документів на землю неабияк ускладнює процедуру.
Про це повідомляє портал Flombu.com.
Пай – це не право власності на землю. А умовно виділена членові колективної сільськогосподарської організації земельна частка. Це закріплена за певною людиною земля, але не виділена в натурі.
Які документи засвідчують право на пай. Головний документ, який підтверджує право на земельний уділ, – це сертифікат. Також право людини на пай можуть засвідчувати такі документи:
  • свідоцтво про право на спадщину;
  • договір купівлі-продажу, дарування чи міни, до якого додається сертифікат на право на пай;
  • судове рішення, яким визнається право на пай;
  • трудова книжка члена колективної організації;
  • нотаріально завірена виписка з трудової книжки члена с/г підприємства.
Як вступити у спадок на пай. Спадкування, зокрема земельної частки, відбувається або за законом, або за заповітом.
Щоб оформити пай у спадок, треба звернутися до нотаріуса і повідомити про намір прийняти спадщину. Обов’язкова умова – не пізніше 6 місяців з дня смерті спадкодавця навідайтеся до нотаріуса за місцем відкриття спадщини.
Місце відкриття спадщини – населений пункт, де був зареєстрований спадкодавець на час смерті.
Для відкриття спадкової справи надайте нотаріусу оригінал свідоцтва про смерть людини, яка залишила спадок.
Водночас потрібно документально підтвердити те, що у померлого був пай, який, відповідно, і має перейти Вам у спадщину.
Документи, які підтверджують право спадкодавця на пай. Те, що померлий володів паєм, і тепер його земельна частка може перейти Вам як спадок, засвідчать такі документи:
  • Державний акт на право власності на пай. Цей документ посвідчує право власності на землю, яка вже сформована у ділянку, тобто закріплено її межі і присвоєно кадастровий номер.
  • Сертифікат про право на пай. Такий документ надає право на те, щоб виділити і сформувати земельний наділ. Він засвідчує право на витребування паю.
Як оформити перехід права власності на пай. Завершивши підготовку і збір документів у справі спадкування земельної частки, необхідно знову навідатися до нотаріуса. Він зафіксує те, що право на пай перейшло Вам у спадок.
За наявності державного акта на землю у Державний реєстр речових прав на нерухоме майно нотаріус на прізвище спадкоємця внесе дані щодо переходу права власності на пай.
Якщо на пай у спадок є лише сертифікат, нотаріус надасть свідоцтво про право на спадщину. А спадкодавцеві надалі потрібно здійснити процедуру виділення землі у натурі. Йдеться про присвоєння паю кадастрового номера і реєстрацію права власності на землю.
Читайте важливі новини та поради, які стануть в нагоді для вашого гаманця, в телеграм-каналі Finance_ukr 🤫
По материалам:
Економічна Правда
Если Вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter , чтобы сообщить нам об этом.

Поделиться новостью

Подпишитесь на нас